Eğitim Sitesi

Alplik Nedir? Alplik Hakkında Kısaca Bilgi

Alplik Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Alplik:

Alplik; yiğitlik, kahramanlık, yüreklilik, savaşçılık gibi anlamlara gelir.

Alp, eski Türklerde askerlere de denirdi. Aynı zamanda hükümdar ve komutanların isimlerinde de alp bulunabilirdi. Bu gücü ve yiğitliği simgelerdi. Örneğin, Büyük Selçuklu Hükümdarı'na Alp Arslan, Gazneliler Devleti'nin kurucusuna Alp Tegin denmiştir.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Ademi Merkeziyet Sistemi: Siyasal iktidara ( merkeze ) ait genel hizmetlerden bir bölümünü merkezden bağımsız ama merkezin denetimi altında yapan federal devlet sistemidir.

    Baharat Yolu: Ümit Burnu'nun bulunmasına kadar yoğun olarak kullanılan geleneksel kervan ticaret yoludur. Hindistan'dan yüklenen özellikle baharat gibi ürünler İran körfezi ya da Kızıldeniz yoluyla Suriye ve Mısır üzerinden Avrupa'ya gönderilirdi.

    Anglikanizm: İngiliz ulusal kilisesinin benimsediği, Kalvenizm ( Protestanlık ) ve Katoliklik arası bir mezheptir. İngiltere Kralı VIII. Henry, çocuğu olmadığı için boşanmak istamaktedir. Papa'nın buna izin vermemesi üzerine duyduğu tepki nedeniyle Protestanlık'ı benimsemiş ve İngiltere'de devlet eliyle Reformu gerçekleştirerek, İngiliz kilisesini ulusallaştırmıştır.

    Reisülküttap: 1. Osmanlı Dönemi'nde, XVII. yüzyıla değin padişah divanında, divan yazmanlarının başı olan görevliye verilen san. 2. Tanzimat'tan önceki dönemde Osmanlı İmparatorluğu'nun dışişleri bakanı. 3. XVII. Yüzyıla kadar Nişancı’ya bağlıydı. Dîvân’da görüşülecek konuların sırasını belirler, dış işlerine bakar, Dîvân’da alınan kararları yazıya geçirirdi.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü