Eğitim Sitesi

Akromatik Nedir? Akromatik Hakkında Kısaca Bilgi

Akromatik Terimi Hakkında Bilgiler

Sanat Terimi Olarak Akromatik:

Kromatik renklerin dışında kalan siyah, beyaz ve gri.

 

Fotoğrafçılık Terimi Olarak Akromatik:

Beyaz ışığı çözümlemeden geçiren; renksemez. / Kromatik renklerin dışında kalan siyah, beyaz ve gri. / Kromatik görüntü bozulmasına karşı gerekli düzeltme yapılmış objektif. bkz akromatik objektif. (achromatic)

 

    Benzer Sanat Terimleri

    Neft Yağı: Sakız ağacı cinsi bir ağaçtan ya da çam ağaçlarından çıkarılan reçineli bir sıvıdır. Bu maddeyi imbikten çekerek elde edilen sıvıya terebentin denir. Toz boyalardan yağlı boya yapmak ve boyaları sulandırmak için kullanılır. Boyalar neft yağında eritildikten sonra içerisine bezir yağı katılmak suretiyle koyulaştırılır. Neft yağı yağlı boyayı çürüttüğü için fırçaları ya da boyanın bulaştığı yerleri temizlemeye yarar. Yağlı boyanın çabuk kuruması için de az miktarda neft yağı ile karıştırılabilir.

    Portre: 1. Resim sanatında genel olarak bir insan figürünün sadece omuzlardan itibaren yüzünün konu aldığı resimler. 2. İnsanı gerçekçi anlayışla betimleyen, resim, heykel, fotoğraf vb. 3. Bir kimsenin yağlı boya, sulu boya, kara kalem vb. bir yolla yapılmış resmi.

    Avlulu Medrese: İç avlusunun üstü açık olan medreseler için kullanılan bir sanat tarihi deyimi.

    Bordür: 1. Halı, dokuma, işleme, kitap bezeme, minyatür, hat, tezhip ve benzerlerinde ayrıca bezemede süslü çerçeve; su, kenar, pervaz, genellikle süslemeli kenar şeridi. 2. Yapıda bir gerecin çevresini tamamen ya da kısmen kuşatan aynı ya da farklı gereçten bölüm. 3. Mimaride, kapı ve pencerelerde, pano, halı vb. eşyaların etrafını kuşatan çerçeve şeklinde, süslü ya da çıkıntılı, dar ve uzun parçalar. Kenarlık, pervaz. 4. Kapı ve pencere gibi mimari ögelerin, panoların, halıların etrafını kuşatan çerçeve biçiminde, süslü ya da süssüz, düz ya da çıkıntılı, dar ve uzun parçalar. Kenarlık, pervaz.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sanat Terimleri Sözlüğü