Eğitim Sitesi

Akordeon Nedir? Akordeon Hakkında Kısaca Bilgi

Akordeon Terimi Hakkında Bilgiler

Müzik-Dans Terimi Olarak Akordeon:

Ortasında körük bulunan, tuşları yanına dizilmiş, bir kayışla boyuna asılarak ya da dizlerin üzerine konarak çalınan bir müzik çalgısı. Ortasındaki körüğün kullanıcının kolları ile hava ile doldurulması ve yine seslendiricinin dolan havayı körüğü bastırma yoluyla boşaltması sırasında tuşların kullanımı ile müzik üretilebilmektedir. Orta Avrupa köylülerinin uluısal çalgısıdır. Akordeon caz orkestralarında özellikle tango çalmak üzere bugün fazlaca kullanılır.

 

    Benzer Müzik-Dans Terimleri

    Marş: Her türlü yürüyüşü desteklemek, bazen ateşlemek, grupları aynı düzende yürütmek (askeri marş), ulusal birliği güçlendirmek (ulusal marş), bazen de kederli bir ortam oluşturmak için (cenaze marşı gibi) yazılan belirgin ve güçlü vurgulamalı kısa marş (yürüyüş) müziği. Marş eski asker şarkıları ve trampetlerinin ahenkli ölçülü müziğinden doğmuştur. Fransız besteci, Lully yetkin marşlar yazmıştır. (İtal. Marcia. Fran. Marche)

    Una Corda: Tek tel. Piyanoda özel bir pedala basılarak çekiçlerin üç yerine bir tele vurmasını sağlayarak özel bir ses rengi elde edilmesi. Normale dönüş tre corde komutuyla belirtilir.

    Neva: 1- Türk müziğinde dizeğin dördüncü çizgisindeki re sesi. 2- Türk müziğinde kullanılan basit bir makam.

    Hece Bağı: Ezgilerin söz kısmındaki heceleri birbirine bağlayan işarettir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Müzik-Dans Terimleri Sözlüğü