Eğitim Sitesi

Adet-i Ağnam Nedir? Adet-i Ağnam Hakkında Kısaca Bilgi

Adet-i Ağnam Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Adet-i Ağnam:

Hayvancılıkla uğraşanlardan alınan vergidir.

 

Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Âdet-i Ağnam:

Koyun ve keçiden alınan vergiye verilen isimdi. Her sene, ağnam müdürü olan kişi tarafından "sayıcılar" ve memurlar belirlenen bölgelere gönderilirlerdi. Bunlara görevleriyle ilgili buyruldular da verilirdi. Bu sayıcılara daha sonraları "kabzımal" denmişti. Bunlar görevli oldukları bölgelerdeki koyun ve keçiyi sayarlar ve bunu göre âdet-i ağnam alırlardı. Alınan ağnamın bir kısmı, masraflarına karşılık olmak üzere, "başkalık" adıyla, nazırlarla kabzımallara kalırdı.

Âdet-i ağnam vergisi, koyun ve keçi için birer akçeden ibaretti. Bu vergi önceleri tayin edilene memurlar aracılığıyla sayılıp toplanırken, sonraları "âşar" gibi bu da iltizam olunmaya başlanmış ve açık arttırma (müzayede) ile bu görevi alan mültezimlerin adamları vasıtasıyla sayılarak toplanmıştır.

Tanzimat'tan sonra, iltizam usulü bırakılmış ve bu verginin tekrar sayım memurları vasıtasıyla toplanması şekline dönülmüştür.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Arşidük: Avusturya'da imparator ailesi prenslerine verilen unvan.

    Demokrat Parti: Celal Bayar, Adnan Menderes, Refik Koraltan ve Fuat Köprülü gibi kişilerce 1946 yılında kuruldu. 1950 yılında iktidara geldi. 1954 ve 1957 seçimlerini kazandı. Uygulamış olduğu politikalar sonucunda ülkeyi Demokrat Parti yandaşları ve CHP yandaşları olarak ikiye böldü. Halkın desteğini alan Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından 27 Mayıs 1960 tarihinde iktidardan uzaklaştırıldı. Yüksek Adalet Divanı'nda yapılan yargılama sonucunda parti genel başkanı ve Başbakan Adnan Menderes, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan idam edildiler.

    İstimalet: 1- Meylettirme, cezbetme, gönül alma. 2- Osmanlı'nın savaşmadan toprak kazanma politikası. 3. Osmanlıların uyguladığı meylettirici ve uzlaştırıcı fetih siyaseti için kullanılan tabir.

    Revak: Ön yüzü kemerlemeli, arkası kör duvarlı, üstü tonoz, kubbe ya da damla örtülü geçit.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü