Eğitim Sitesi

Zaviye Nedir? Zaviye Hakkında Kısaca Bilgi

Zaviye Terimi Hakkında Bilgiler

Tasavvufi-Tasavvuf Terimi Olarak Zaviye:

Arapça, açı, köşe, evin küçük bir köşesi veya odası gibi manaları ihtiva eden bir kelime. Tekkenin küçüğüne verilen isim. Zaviyeler genel olarak, şehir ve kazaların kenarlarında, uzakça yerlerde kurulurdu. Mecaz olarak dünyaya da zaviye denir.

 

Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Zaviye:

Küçük tekkeye verilen isimdir.

 

Tarih Terimi Olarak Zaviye:

Tekkelerin daha küçük boyuttakilerine verilen ad. Küçük tekke, ibadethane.

 

Sanat Terimi Olarak Zaviye:

Tekkenin küçüğü, gelip geçenlerin konakladığı yer.

 

İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak Zaviye:

Küçük tekke.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Zaviye:

1. Köşe

2. Küçük tekke.

 

    Benzer Tasavvufi-Tasavvuf Terimleri

    Goygoycu: Muharrem ayının ilk günlerinde, toplu halde kapı kapı dolaşıp dilenenler için kullanılır, içlerinden biri ilâhi okur, okuduğu ilâhinin her mısrasının sonunda, diğerlerinin da "göy göy göy canım" demeleri sebebiyle, bunlara goygoycu denmiştir.

    Refref: Kuşun kanatlarını yayarak hareket ettirmesine Arapça'da refref denilmekle birlikte, aynı kelime efsanevî bir kuşun özel ismidir.

    Cezbelenmek: Zikir veya sohbet sırasında, ansızın yerinden sıçrayarak "Hayy" diye bağıran için kullanılan tâbir. Dervişin kendisini tutması, bağırmaması doğru bir davranıştır.

    Tasavvuf: Tasavvuf insanın yüce yaratıcısına karşı ne kadar aciz olduğunun farkına varması ve ahlakını iki cihan serveri Peygamber (sav)in ahlakıyla ahlaklanmasıdır. Aslında tasavvuf kul olduğunun bilincinde olmak, her an Allahu Teâlâ ile beraber olduğunu bilmektir. Cenabı Hakk'ın kâinattaki tecellisini görüp onu tesbih ve sena etmekten ibarettir. Müslüman olmanın bilinç halidir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tasavvufi-Tasavvuf Terimleri Sözlüğü