Eğitim Sitesi

Zaviye Nedir? Zaviye Hakkında Kısaca Bilgi

Zaviye Terimi Hakkında Bilgiler

Sanat Terimi Olarak Zaviye:

Tekkenin küçüğü, gelip geçenlerin konakladığı yer.

 

Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Zaviye:

Küçük tekkeye verilen isimdir.

 

Tarih Terimi Olarak Zaviye:

Tekkelerin daha küçük boyuttakilerine verilen ad. Küçük tekke, ibadethane.

 

İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak Zaviye:

Küçük tekke.

 

Tasavvufi-Tasavvuf Terimi Olarak Zaviye:

Arapça, açı, köşe, evin küçük bir köşesi veya odası gibi manaları ihtiva eden bir kelime. Tekkenin küçüğüne verilen isim. Zaviyeler genel olarak, şehir ve kazaların kenarlarında, uzakça yerlerde kurulurdu. Mecaz olarak dünyaya da zaviye denir.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Zaviye:

1. Köşe

2. Küçük tekke.

 

    Benzer Sanat Terimleri

    Duvar Resmi: 1- Bir duvar yada tavan yüzeylerine yapılan resimdir. 2 -Duvar yüzeyine yapılan her türlü resim. 3- Fresk.

    Geometri: Nokta, çizgi, açı, yüzey ve cisimlerin birbirleriyle ilişkilerini, ölçümlerini, özelliklerini inceleyen matematik dalı.

    Minai: Seramik ve çini sanatında sıraltı ve sırüstü tekniklerinin birlikte kullanılması. Bu teknikte, astarlanmış kap önce yeşil, mavi ve mor gibi yüksek ısıya dayanıklı boyalarla bezenir ve sırlanarak fırınlanır. Sonra üstüne siyahla desenin dış çizgileri yapılır, çok renkli mine boyalarla renklendirilir ve fırınlanır. İki ayrı teknikle yapıldığından boyaların birbirine karışması da engellenmiş olur.

    Seramik: 1- Çini. Keramik. Killerin, suyla karıştırıldıklarında, plastik özellikleri olan, kolayca biçimlendirilebilen bir hamura dönüşme, pişirildikten sonra da sert, sağlam, değişmez bir yapı kazanma özelliklerine dayalı çömlek üretme sanatı. 2- Hammaddesi kil olan elde kalıpta veya tornada biçimlendirilmiş ve fırınlanmış her tür eşya. 3- Yüksek ısıda pişirilmiş topraktan yapılan vazo, çanak, çömlek gibi el sanatı ürünleri.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sanat Terimleri Sözlüğü