Eğitim Sitesi

Yüklemin Yerine Göre Cümleler Nedir? Yüklemin Yerine Göre Cümleler Hakkında Kısaca Bilgi

Yüklemin Yerine Göre Cümleler Terimi Hakkında Bilgiler

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Yüklemin Yerine Göre Cümleler:

Cümleler yüklemin yerine göre kurallı cümle, devrik cümle türüne ayrılır.

 

    Benzer Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri

    Topluluk Sayı Sıfatı: Asıl sayı sıfatlarına gelerek belirttikleri nesneler arasında yakınlık, birlik olduğunu gösteren ve bir nesne topluluğu bildiren sayı sıfatları: ikiz kardeşler, üçlü anlaşma gibi.

    Abartma (Mübalağa): Bir durumu olduğundan çok ya da az göstermek. Abartmak işi. Örnek : - Bütün gün çalışmaktan iğne ipliğe döndü. - Alem sele gitti gözüm yaşından - Sana dar gelmeyecek makberi kimler kazsın? - Gömelim gel seni tarihe desem sığmazsın. - Yürümekten ayaklarım koptu. - Bir kükrerse yer yerinden oynar.

    Dolaysız Anlatım: Bir sözün, dolaylı anlatımda olduğu gibi herhangi bir değişikliğe uğratılmadan, söylendiği gibi verilmesi: "Biliyor musun" dedi; Karşı tarafta bir daire boşalmış, bu sabah kiralık levhası gördüm, eğer hala evden çıkmayı arzu ediyorsan gidip bakabiliriz. vb.

    Kelime: 1. Tek başına anlamı olan ya da cümle kuruluşlarında anlamın tamamlanmasına yardım eden ses veya ses topluluğuna sözcük (kelime) denir. 2. Bir veya birden çok heceli ses öbeklerinden oluşan, aynı dili konuşan kişiler arasında zihinde tek başına kullanıldığında somut veya soyut bir kavrama karşılık olan yahut da somut ve soyut kavramlar arasında geçici ilişkiler kurmaya yarayan dil birimi. Söz, sözcük.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri Sözlüğü