Eğitim Sitesi

Yapay Liman Nedir? Yapay Liman Hakkında Kısaca Bilgi

Yapay Liman Terimi Hakkında Bilgiler

Coğrafya Terimi Olarak Yapay Liman:

Yapay liman, gemi, tekne vs. gibi deniz araçlarının park yeri, gemilerin kargolarını boşaltıp yüklediği ticaret merkezi, vinç barındıran ve genellikle gümrük de bulunduran tesislerdir. Ekonomik olarak gelişmiş yerlerde kuruludur. Liman trafiğinde akaryakıt, özellikle petrol trafiği büyük yer tutar. Genel liman ve özel liman olarak ikiye ayrılır. Genel limanlar her tür yük trafiğine açıktır. Özel limanlar belirli maddelere özgüdür. Yapı olarak ise limanlar doğal koylarda veya dalgakıranla korunan kıyılardakiler, akarsu ve göl limanlarıdır. Türlere göre yükleme boşaltma tesisleri de değişiklik gösterir.

 

    Benzer Coğrafya Terimleri

    Evren (Kâinat, Kozmos): Bütün gök cisimlerinin içinde yer aldığı sınırsız ortam.

    Buzul: 1- Kalın kar yığınlarının uzun süre devam eden erime - donma olayları ile buzun sertleşerek kristal haline gelmesi ve mavi bir renk alması. 2- Yüksek dağların, kutup bölgelerinin kalıcı karları, buz karları ile beslenerek dağ yamacından aşağı ağır ağır inen buz alanı.

    Ulaşım: 1- Bir nesneyi veya bir kişiyi bulunduğu yerden farklı bir yere aktarmadır 2- Köyler, şehirler, ülkeler arasında bir yerden bir yere gidiş geliştir.

    Göreceli Konum: Dünya üzerindeki bir yerin, çevresine göre ayırt edici özelliklerine göre yerine göreceli konum denir. Dünya üzerindeki bir yerin denizlere, yer altı-yer üstü kaynaklarına, yeryüzü şekillerine, kıtalara, okyanuslara, önemli ulaşım yollarına, siyasi bölgelere ve üretim-tüketim bölgelerine göre yerine göreceli konum denir. Yani bir yerin kendine has özellikleri o yerin göreceli konumu oluşturur.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Coğrafya Terimleri Sözlüğü