Eğitim Sitesi

Uzatma Tüpleri Nedir? Uzatma Tüpleri Hakkında Kısaca Bilgi

Uzatma Tüpleri Terimi Hakkında Bilgiler

Fotoğrafçılık Terimi Olarak Uzatma Tüpleri:

Küçük boy fotoğraf makinelerinde makro çekimlerin yapılabilmesi için kullanılan içi boş (merceksiz), objektifle mercek arasına takılan metal bileziklerdir. Makro fotoğrafçılık için gereken adımlardan bir tanesi, objektifi daha yakın netleme işlemi için, odak alanından çıkarmaktır. Uzatma halkaları bu amaçla kullanılır. Bu halkalar körüğe benzerler, fakat onlar gibi esnek değildir, mesafe de genellikle ayarlanamaz. (extention tubes)

 

    Benzer Fotoğrafçılık Terimleri

    xD Picture Card: xD olarak anılan kart biçimi her ne kadar diğer biçimler kadar popüler olmasa da üreticileri olan Fujifilm ve Olympus tarafında hâlâ kullanılıyor. Sayısal fotoğraf makinelerinde kullanılan en çağdaş ve hızlı bellek kartlarından birisi.

    Zoom Objektif: Belirli alt ve üst sınırlar içindeki tüm odak uzunluklarına sahip olabilen objektif türü; zoom objektif.

    Gray Level: Resmi dijital olarak oluşturan her bir pikselin siyahtan beyaz doğru olan parlaklık seviyesidir. 0 noktası siyahı, 255 noktası beyazı ifade eder. Bu arada kalan seviyelerdir.

    İç Yansıma: Fotoğrafın oluşmasına katkıda bulunmayan ve ışık lekeleri oluşturarak kontrastın (Zıtlık, Tezat, Karşıtlık) azalmasına neden olan ışığın sebep olduğu görüntü kalitesinde düşüştür. Işığın objektif içerisinde mercekler arasında yansıması nedeniyle oluşur. Özellikle ters ışıkta ve çok mercekli (daha fazla yansıma yaratan yüzeyin bulunması nedeniyle) objektiflerde meydana gelir. Yansımayı engelleyen katmanlarla kaplı mercek kullanımı gibi teknolojiler ve parasoley (güneşlik) kullanımı ile azaltılabilmektedir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğü