Eğitim Sitesi

Tuğla Nedir? Tuğla Hakkında Kısaca Bilgi

Tuğla Terimi Hakkında Bilgiler

Sanat Terimi Olarak Tuğla:

Duvar örmekte kullanılmak üzere kalıplara dökülerek kurutulduktan sonra harman ocağı veya fırınlarda pişirilen toprak malzemedir. Türk standartlarındaki tuğla, 5 x 3 x 19 cm'dir.

 

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Tuğla:

Duvar örme malzemesi olarak kullanılan tuğla; kil, killi toprak ve kumun, gerektiğinde tuğla ve kiremit tozunun, su ile hamur hale getirilip kalıplanmasını takiben kurumaya bırakılmasının ardından, kuruyan kalıpların 800 C - 1000 C sıcaklıktaki fırınlarda pişirilmesiyle elde edilen malzemedir. Elde ediliş şekillerine ve özelliklerine göre çeşitleri mevcuttur.

 

    Benzer Sanat Terimleri

    Sır: 1. Bazı nesnelere parlaklık verme, dış etkilerden koruma, sızmalarını önleme vb. amaçlarla sürülen, saydam veya donuk vernik. 2. Pişmiş toprak, eşya ve yapı malzemesi üzerine sürülerek fırınlanan ve bunların üzerine saydam bir katmanla örterek su ve benzeri sıvılardan etkilenmemesini sağlayan koruyucu malzeme.

    Doku: Bir sanat yapıtının yüzeyinin görünümü ve/veya hissedilmesi, ki düz ve/veya parlaktan kaba ve/veya mata kadar çeşitlenebilir.

    Dil Sanatları: Edebiyat ve yazı türlerini kapsayan sanatlardır; roman, hikâye, şiir, deneme, tiyatro metni, film senaryosu vb. gibi.

    Lotus: Çeşitli uygarlıklarda simgesel anlamlar kazanmış, nilüferi andıran su bitkilerine verilen ad.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sanat Terimleri Sözlüğü