Eğitim Sitesi

Terörizm Nedir? Terörizm Hakkında Kısaca Bilgi

Terörizm Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Terörizm:

Topluma korku salma, insanları korkutma, yıldırma eylemlerinin tümü.

 

İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak Terörizm:

Siyasi, dini ve ekonomik hedeflere ulaşmak amacıyla sivillere, resmi; yerel ve genel yönetimlere yönelik baskı, yıldırma ve her türlü şiddet içeren davranışlar.

 

Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Terimi Olarak Terörizm:

Hedef toplumdaki egemen siyasi yapıyı değiştirmek amacıyla belirli bir örgüt tarafından sistematik olarak uygulanan ve kitleleri korkuya sürükleyen şiddet eylemleri.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Bağ-Bahçe Resmi: Osmanlı Devleti'nde bağ ve bahçelerden alınan vergidir. Zımniler, üzümden şarap yaptıkları için bu vergiyi daha fazla öderlerdi. Sipahiler bu vergiyi zımnilerden şarap olarak toplardı.

    Ulusallaştırma (Millileştirme): Özel girişimcilerin elinde bulunan doğal kaynak,hizmet ve kuruluşların siyasal, toplumsal ya da ekonomik nedenlerle ulus adına devlete geçirilerek kamu yararına göre düzenlenmesi. Daha dar bir tanımla ulusal bir nitelik kazandırmak üzere yabancı iktisadi kuruluşlara el koyma anlamına da gelir. Ulusallaştırma ile sosyalleştirme, devletleştirme ve kamulaştırma gibi benzer kavramlar arasında bazı önemli farklar vardır.

    Anklikanizm: İngiliz ulusal kilisesinin benimsediği, Kalvenizm (Protestanlık) ve Katoliklik arası bir mezheptir. İngiltere Kralı VIII. Henry, çocuğu olmadığı için boşanmasına izin vermeyen Papalığa duyduğu tepki nedeniyle Protestanlık'ı benimsemiş ve İngiltere'de devlet eliyle Reformu gerçekleştirerek, İngiliz kilisesini ulusallaştırmıştır.

    Sur: Kale duvarı, yüksek duvar.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü