Eğitim Sitesi

Tarikat Nedir? Tarikat Hakkında Kısaca Bilgi

Tarikat Terimi Hakkında Bilgiler

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Tarikat:

1- Aynı dinin içinde birtakım yorum ve uygulama farklılıklarına dayanan, bazı ilkelerde birbirinden ayrılan, Allah'a ulaşma ve onu tanıma yollarından her biri.

2- Tasavvuf yolu; insanları mânen olgunlaştırmak, terbiye etmek, yetiştirmek için, tasavvuf büyüklerinin tâkib ettikleri yoldur.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Tarikat:

Aynı dinin içinde birtakım yorum ve uygulama farklılıklarına dayanan, bazı görüş veya birbirinden ayrılan, Tanrı'ya ulaşma ve onu tanıma yollarından her birine tarikat denir.
"Din mezheplere, mezhepler tarikatlere ayrılabilir."
"Tarikatler Osmanlı Devleti'nin kuruluşunda ve İslam'ın Avrupa'ya yayılmasında hizmet etmiştir."
"Yesevilik tarikatinin eşitlikçi, adil, hoşgörülü yaklaşımı ve İslam'ı Türkçe anlatması sayesinde Türkler arasında İslam dini yayılmıştır."

 

Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Tarikat:

Tasavvufa dayalı olan çeşitli islam doktrinlerine verilen ad.

 

Tarih Terimi Olarak Tarikat:

Bir dinin içinde özellikle İslamlıkta tasavvufa dayanan ve kimi ilkelerle birbirinden ayrılan kollardan, Allah'a kendine özgü bir tarzda ulaşma savında olan yollardan her biri.

 

Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Tarikat:

Aynı dinin içinde birtakım yorum ve uygulama farklılıklarına dayanan, bazı ilkelerde birbirinden ayrılan, Allah'a ulaşma ve onu tanıma yollarından her biri.

 

Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Terimi Olarak Tarikat:

Aynı dinin içinde birtakım yorum ve uygulama farklılıklarına dayanan, bazı ilkelerde birbirinden ayrılan Tanrı'ya ulaşma ve onu tanıma yollarından her biri.

 

    Benzer Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri

    Tebyin: Hz. Peygamberin, kendisine gelen vahyi insanlara açıklamasına tebyin adı verilir. Tebyin; beyan etmek, açıklamak, izah etmek ve gerçeği ortaya koymak demektir. Bütün peygamberler, söz ve davranışlarıyla bunu yerine getirmişlerdir.

    Şartlı Satış: Örneğin, bir milyonluk evi iki yüz bin liraya satıp, satıcının belli bir süre içerisinde, parayı geri verdiği takdirde muameleyi feshetme hakkına sahip olmasını şart koşmak.

    Mechul'ül-Malik: Sahibi bilinmeyen mal.

    Seccâde: Üzerinde namaz kılmak için hazırlanmış olan örtü.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri Sözlüğü