Eğitim Sitesi

Siyasetname Nedir? Siyasetname Hakkında Kısaca Bilgi

Siyasetname Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Siyasetname:

İdareci ve hükümdarlara devlet yönetimiyle ilgili öğütler vermek için yazılan kitaplar.

 

Edebiyat Terimi Olarak Siyasetname:

Siyaset bilimini anlatan ve bu konuda öğüt veren eser.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Nişan: Devlet tarafından hizmet ve başarı ödülü olarak ver göğse takılan altın, gümüş ve kıymetli taşlarla süslü özel anlamlı maden.

    Sekülerleşme: Toplumsal ve kültürel alanların, dinsel kurum ve sembollerin hâkimiyetinden uzaklaşmasıdır.

    Altın Elbiseli Adam: Kazakistan'ın başkenti Alma-Ata yakınındaki Eşik kazılarında mezarı bulunan bir Türk tiginine tarihçilerin verdikleri isim. Mezarda tiginin altın zırhı da bulundu. Onun bir Türk tigini (prensi) olduğunu aynı mezarda bulunan bir kabın üzerindeki yazılardan anlıyoruz.

    Menşur: 1. Genellikle serdarlık, Kırım Hanlığı, vezirlik, kazaskerlik, Eflak ve Boğdan Voyvodalığı ile beylerbeyliği gibi yüksek görevlere atananlar için çıkarılan padişah buyruğudur. Genel anlamda ise; halifelerden alınan sultanlık yetkisidir. Menşur alametleri olarak Abbasi halifesi tarafından hükümranlığı tanınan devlet adamlarına, davul, tığ, teber, sancak gibi objeler gönderilirdi. 2. İslamiyet öncesi Türk toplumlarında yoktur. Herhangi bir olay veya kararla ilgili olarak halifenin onayının alınması işlemine "Menşur" denir. 3. Osmanlı Devleti'nde padişah tarafından vezir, beylerbeyi gibi yüksek rütbeli memurların atanmasına ilişkin verilen özel beratlara verilen isim.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü