Eğitim Sitesi

Serbest Radikaller Nedir? Serbest Radikaller Hakkında Kısaca Bilgi

Serbest Radikaller Terimi Hakkında Bilgiler

Beslenme ve Diyet Terimi Olarak Serbest Radikaller:

Vücutta doğal olarak oluşan, çok aktif olduğu için başka metabolik süreçlere karışan ve normal işleyişi aksatan etmenlerdir. Sigara içmek, hava kirliliği gibi dış etkenlere maruz kalmak serbest radikalleri arttıracaktır ve eğer vücuttaki antioksidan seviyesi kontrol edilemezse hücrelere zarar verebilirler. Antioksidanlar serbest radikalleri bağlayarak zarar vermeleri önlerler.

 

Sağlık-Tıp Terimi Olarak Serbest Radikaller:

Cilt hücrelerine saldırarak, yapısını bozan moleküller

 

    Benzer Beslenme ve Diyet Terimleri

    Enzimler: Vücudun ürettiği, kendi değişmeden kimyasal değişimlerin hızını artıran proteinlerdir (bir tür katalizör). Enzimler sindirimin ve metabolizmanın her basamağında önemlidirler. Oysa, az miktarlarda bulunurlar. Besinleri ısıtmak enzimlerin yok olmasına ve bozulmasına neden olabilir.

    Pantotenik Asit: Faydaları : Bazı hormonların üretimi, karbonhidrat ve yağların vücutta kullanımı, vitaminlerin kullanımı, normal büyüme, sinir sistemi işlevleri için faydalıdır. Bulunduğu GıdalarSayılmaayacak kadar çok gıdada bulunur.

    Temel Besinler: Vücutta üretilemeyen ve temel amino asitler, yağ asitleri, vitaminler gibi bulundukları biçimde sağlanması gereken besinlerdir.

    Metabolizma: Vücutta yaşama işlevlerini sağlayan kimyasal etki ve tepkilerdir. Metabolizmada üretilen enerji besinlerin parçalanmasıyla sağlanır ve fiziksel iş ya da ısı biçiminde tüketilir. Besinlerin parçalanması için oksijen gereklidir. Artık ürün olarak karbondioksit ve su oluşur.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Beslenme ve Diyet Terimleri Sözlüğü