Eğitim Sitesi

Renk Nedir? Renk Hakkında Kısaca Bilgi

Renk Terimi Hakkında Bilgiler

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Renk:

Işık dalgalarının gözde (veya başka alıcıda) dalgaboyuna bağlı olarak oluşturduğu duyum. Bir yıldızın rengi sıcaklığının bir fonksiyonudur.

 

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Renk:

Işığın nesneler üzerine çarpması ve nesneden gözümüze yansıması sonucu, gözümüzde meydana gelen duyumların her birine renk denir.

 

Sanat Terimi Olarak Renk:

Cisimler tarafından yansılanan ışığın gözde oluşturduğu duyum. Üç temel renk vardır : kırmızı, mavi ve sarı. Siyah renk değildir; çünkü üzerinde ışığın yansıyabileceği boya yoktur. Beyaz ise gökkuşağındaki tüm renklerin yutulmasından kaynaklanır.

 

Görsel Sanatlar | Resim Terimi Olarak Renk:

Cisimler tarafından yansılanan ışığın gözde oluşturduğu duyum.

 

    Benzer Uzay ve Astronomi Terimleri

    Ağ Tayfı: Optik ağlardan elde edilen tayf.

    Gök Ada (Galaksi): Çekim kuvveti ile birbirine bağlı milyonlarca yıldızdan, yıldız kümelerinden, bulutsu ve gaz bulutları ile yıldızlar arası gaz ve tozdan oluşmuş sistemdir. Güneş sistemi de adına Samanyolu dediğimiz böyle bir gök adanın içerisinde yer almaktadır. Uzayda böyle milyarlarca gök ada vardır. Birbirlerine çekimsel olarak bağlı çok sayıda gök adadan oluşan sistemlere de gök ada kümeleri denmektedir. Bazen büyük bir gök adanın uydu gök adaları da olabilmektedir. Örneğin, Samanyolu'nun böyle 12 uydusu vardır. Büyük ve Küçük Macellan Bulutsuları, Samanyolu'nun en meşhur uydularıdır.

    Yakın Odak: Görsel veya fotoğrafik çalışılabilecek en yakın yer cisminin odaklanabileceği en yakın uzaklıktır.

    Zaman Belirlenmesi: Güneş ve yıldızların günlük ve yıllık devinimlerine göre tanımlanan birimler (gün, ay, yıl), başlangıç zamanına (Greenwich öğelerinden geçiş) dayanarak, Güneş ve yıldız gözlemlerinden zaman bulunması ve belirtilmesi.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Uzay ve Astronomi Terimleri Sözlüğü