Eğitim Sitesi

Perde Örtücü Nedir? Perde Örtücü Hakkında Kısaca Bilgi

Perde Örtücü Terimi Hakkında Bilgiler

Fotoğrafçılık Terimi Olarak Perde Örtücü:

Odak düzleminin hemen önünde yer alan ve film yüzeyini tarayarak görüntünün oluşmasını sağlayan örtücü türü.

 

    Benzer Fotoğrafçılık Terimleri

    Dolgu Işık: Dış çekimlerde, sert gölgelerin yumuşatılmasında esas ışık kaynağı teşkil etmeyecek şekilde kullanılan ek flaş ışığıdır. Genel olarak, güneş ışığının yoğun olduğu durumlarda, güneş ışığından daha zayıf bir ışık ile gölgelere, yumuşaklıkları korunarak daha hafif bir etki sağlanmaktadır.

    GIF: 1- Küçük boyutları nedeniyle internet üzerinde çok sık kullanılan bir dijital dosya türüdür. Ancak zayıf renk paleti ve sıkıştırıldığında renk verilerinin kaybolması nedeniyle fotoğraf için uygun bir dosya türü değildir. 2- Yaygın dijital görüntü formatlarından biridir. Ancak dijital fotoğrafçılık alanında pek tercih edilmez.

    Bit: Dijital hafızanın en küçük birimidir. Dijital kavram olarak 0 ve 1 i ifade eden "binary" ve "digit" kelimelerinin bir nevi kısaltılmasıdır.

    Sektirmeli (indirekt) Flaş: Duvar, tavan veya yansıtıcı nitelikteki diğer yüzeylerden yansıtılan ve doğrudan objelerin üzerine verilmeyen flaş ışığıdır. Böylece daha yumuşak ve yaygın bir ışıklandırma elde edilir. Bazı flaş kafaları yukarı-aşağı ve sağa- sola dönecek şekilde yapılarak bu özelliği kullanmak kolaylaştırılmıştır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğü