Eğitim Sitesi

Pellegra Nedir? Pellegra Hakkında Kısaca Bilgi

Pellegra Terimi Hakkında Bilgiler

Beslenme ve Diyet Terimi Olarak Pellegra:

Niasin denilen B grubu vitaminin yetersizliğinde oluşan bir hastalık. Temel gıdaları olarak mısır ve akdarı yiyen toplumlarda görülen bir hastalıktır. Yetersiz nikotinik asit ve amino asit triptofan alınması durumunda ortaya çıkar.

 

    Benzer Beslenme ve Diyet Terimleri

    Kardiyovasküler Hastalıklar: Felç, kalp krizi, yüksek kan basıncı(hipertansiyon) gibi kalbi ve kan damarlarını etkileyen hastalıklara verilen genel isimdir.

    Elzem: Gerekli, esas olan.

    Kolesterol (HDL): Lipitlerin (yağ) ve proteinlerin bileşimi olan Lipoproteinler kan içerisinde lipitlerin taşınma şeklidir. Yüksek yoğunluklu Lipoproteinler vücut hücrelerinden yağı karaciğere taşırlar ve böylece atılabilir (safra ile) Bu nedenle HDL Kolesterolü "iyi" kolesterol kabul edilir. HDL kolesterol seviyesi ne kadar yüksek olursa Koroner Arter (kalp-damar) Hastalıkların riski o kadar düşük olur.

    Doymamış Yağlar: İyi yağlar olarak bilinen doymamış yağlar bitkisel yağlardır. Zeytin yağı, fıstık yağı, avokado yağı ve kanola yağı Mono (tekli) doymamış yağlardır. Ayçiçeği yağı, mısırözü yağı çoklu doymamış yağlardır ve aynı zamanda "iyi yağlar" olarak bilinirler. Fakat bazı tıp litarütüründe "çoklu doymamış yağ tüketimi" bazı kanser türleri riskini artırmaktadır. Bu araştırmalar henüz kesinlik kazanmamıştır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Beslenme ve Diyet Terimleri Sözlüğü