Eğitim Sitesi

Ofset Baskı Nedir? Ofset Baskı Hakkında Kısaca Bilgi

Ofset Baskı Terimi Hakkında Bilgiler

Sanat Terimi Olarak Ofset Baskı:

Bavyeralı Alois Senefelder'in 1799'da bulduğu litografik baskı (taşbaskı) tekniğinin rafine edilmiş biçimidir. Litografik baskı tekniğinin ticari biçimine Ofset baskı adı verilir.

 

    Benzer Sanat Terimleri

    Moloztaş: Taş ocağında kırıldığı gibi çıkan muntazam olmayan taşlar.

    Ağaç Baskı: Bu baskı tipinde Kalıp olarak düzgün yüzeyli ağaç, oyma ve kazımaya elverişli muşambalar (linolyum / Linol baskı) kullanılır.

    Hacim: 1- Bir cismin uzayda doldurduğu boşluk, oylum. Sanatta hacim sözcüğü nesnelerin uzayda yer kaplayan masif kütlesi anlamına gelir. Bir başka anlatımda hacim dördüncü boyuta yani mekân boyutuna sahip olmayan üç boyutlu bir nesnenin niteliğidir. Örneğin heykel bir hacim sanatı sayılabilir. Çünkü dıştan ancak üç boyutuyla algılanabilir. 2- Heykel gibi, mekanda yer işgal eden bir kütleye veya hacime dairdir. Bu yanılsamayı sağlayabilmek için sanatçılar modle etme (modelling) veya tarama(hatching) gibi teknikler kullanırlar.

    Rika: Türklerin ortaya çıkardığı bir yazı çeşidi. "Mim"lerin gözü kapanmış, "Sin" ve benzeri harflerin dişleri kalkmış, noktalar çizgilere dönüşmüştür. Daha çok el yazısında kullanılır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sanat Terimleri Sözlüğü