Eğitim Sitesi

Menkul Kıymetler Borsası Nedir? Menkul Kıymetler Borsası Hakkında Kısaca Bilgi

Menkul Kıymetler Borsası Terimi Hakkında Bilgiler

Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak Menkul Kıymetler Borsası:

Hisse senedi ve bono alım-satımı amacıyla örgütlenmiş borsa.

 

    Benzer Ekonomi, Bankacılık Terimleri

    Reeskont: 1- İskonto edilmiş, diğer bir deyişle bir bedel karşılığı (iskonto) el değiştirmiş olan kıymetlerin yeniden bir bedel karşılığı (re-iskonto) el değiştirmesini ifade eder. Merkez bankalarının, şartlarını kendileri belirlemek şartı ile çeşitli senetleri iskontoya tabi tutarak (re-iskonto), reeskont penceresi adı altında para politikası uygulamalarında kullandıkları bir araçtır. 2- Bir bankanın elinde bulundurduğu ödeme sırası henüz gelmemiş senetleri bir başka bankaya iskonto ettirmesidir.

    Menkul Kıymet Ödünç İşlemleri: Aracı kuruluş ile müşteri arasında düzenlenen sözleşmede belirlenen esaslar dahilinde, ödünç veren taraftan açığa satış amacıyla ödünç alan tarafa, belirli bir dönem için menkul kıymetlerin verilmesi ve aynı cins menkul kıymetlerin mislen geri alınmasını ifade eder.

    Temettü: Hissedarların bir şirketin belli bir dönem içinde elde ettikleri kardan aldığı, hisse veya nakit olarak dağıtılan pay.

    SWIFT: Dünya Bankalararası Finansal İletişim Birliği olarak tanımlayabileceğimiz SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunications), günümüzde beş kıtada bankalar arasında kullanılmakta olan bilgisayara dayalı bir iletişim ve para transferi sistemi.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Ekonomi, Bankacılık Terimleri Sözlüğü