Eğitim Sitesi

Menasik Nedir? Menasik Hakkında Kısaca Bilgi

Menasik Terimi Hakkında Bilgiler

Hac ve Umre Terimi Olarak Menasik:

Hac ve Umrenin eda edilişiyle ilgili amellerin tamamına menasik denir. Hacla ilgili fiil ve ibadetler.

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Menâsik:

İbadetgâh, ibadet usulü, kurban boğazlanacak yer, bir adamın alıştığı yer anlamlarına gelen mensek kelimesinin çoğulu olan menâsik, dini bir kavram olarak, en geniş anlamda ibadet, Allah'a yakınlaşmak için yapılan her türlü itaat; hacda yerine getirilmesi gereken vazifeler; kurban kesmek ve kurban kesilen yer anlamlarına gelmektedir. Aynı kökten türeyen nüsük kelimesi de bu anlamdadır. Ayrıca hac menâsikine meşâir de denilmektedir. Kâbe'yi tavaf etmek, Safa ile Merve arasında sa'y etmek, Arafat ve Müzdelife vakfeleri ve Şeytan taşlama hac menasiki arasında yer almaktadır.

 

    Benzer Hac ve Umre Terimleri

    Hatim ve Hicr-i İsmail: Kâbe'nin kuzey duvarı önünde bulunan yarım daire şeklindeki duvara "Hatim" denir. Bu duvarla Kâbe arasındaki boşluğa ise "Hicr-i İsmail" denir. Burası Kâbe'nin iç kısmı ile aynı hükümde olup içinde sadece nafile namazlar kılınabilir.

    Eshâb-ı fil: Bir çok fil ile Mekke'yi yıkmaya gelen Yemen Valisi Ebrehe'nin ordusu.

    Tavaf-ı Sadr: Hac esnasında cemrelerin taşlanması bittikten sonra Minâ'dan Mekke'ye gelindiğinde yapılan tavaf. Tavaf-ı Veda da denir. Hac vazifeleri bununla sona erer.

    Safa ve Merve: Kâbe'nin doğu tarafından yaklaşık 450 m. mesafeli, sa'y ibadetinin başlangıç ve bitiş yeri olan iki tepenin adıdır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Hac ve Umre Terimleri Sözlüğü