Eğitim Sitesi

Mecusilik (Zerdüştlük) Nedir? Mecusilik (Zerdüştlük) Hakkında Kısaca Bilgi

Mecusilik (Zerdüştlük) Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Mecusilik (Zerdüştlük):

1. Zerdüşt dini inananları. Ateşe tapan insanlardır. Timsah ve İnek gibi hayvanları kutsal sayarlar. Su ve toprağa saygı duyarlar. Bu nedenle ölülerini gömmezler. Onları kuleler üzerine koyarak yırtıcı kuşlara yem yaparlar. İnançlarına göre ölümden sonra ruh özgürlüğüne kavuşur.

2. Mecusilik, mecus dinine ait inanç ve akidelere dayalı tutum ve davranışların bütünü; temel akideleri ateşe (ışık) tapmak olan Zerdüştilik, Mithrailik, Zurvailik, Manilik ve Mazdekilik gibi çeşitli fırka ve mezheplerin ortak adı. Mecusiler, ateşe tapan, nur ile karanlığı iki hayır ve şer kaynağı olarak kabul eden topluluk.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Elifba: Arapça, Farsça ve Osmanlıca'nın abecesine verilen ad.

    İyon Düzeni: Antik mimarlıkta kullanılan, iyonya'da geliştirildiği için bu adla anılan düzen. Dor düzenine oranla daha incelmiş sütunları, sütun kaideleri ve volütlü (zıt yönlü kancalı) sütun başlıkları ile ayırt edilir.

    Buyrultu: Büyük makam sahipleri tarafından kendi emirlerindeki memurlara emir niteliğinde yazılan bildiri.

    İmtiyaz (Ayrıcalık-Kapitülasyon): Bazı kişilere, topluluklara ya da devletlere, muhatapları tarafından başkalarına verilmiş olanlardan farklı olarak verilen, iki tarafın da ancak daha çok imtiyazı alan tarafın yararına olan çeşitli izin, ruhsat, hak ve çıkarlardır. İmtiyazlar genellikle ticari alanda olmakla birlikte, hukuki ve dini alanlarda da imtiyazlara rastlanır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü