Eğitim Sitesi

Kuva-İ Milliye Nedir? Kuva-İ Milliye Hakkında Kısaca Bilgi

Kuva-İ Milliye Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Kuva-İ Milliye:

Mondros Ateşkes Antlaş-ması'nın imzalanmasından sonra, Anadolu'da başlayan işgallere ve azınlıkların ayrılıkçı hareketlerine karşı kurulan silahlı halk güçleridir. Yurtseverler tarafından kendiliğinden oluşturulan bu örgütler, bölgesel kurtuluşu hedeflemişlerdir. Sivas Kongre'si ile Anadolu ve Rumeli Müdafa-i Hukuk Cemiyeti adı altında birleşmişlerdir. Daha sonra düzenli ordu kurulmuş ve Kuva-i Milliye adı altındaki örgütlülük sona ermiştir.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Maoculuk: Köylülüğe dayanan, devrimin merkezine ve öncülüğüne köylüyü koyan Marksist toplumculuktur. Marksizmin Mao Tse Tung tarafından Çin koşullarına göre yorumudur. Devrim mücadelesi Leninizmin tersine, kent yerine köyden ve işçi sınıfı yerine köylülükten başlatılmıştır. Çin'de sanayinin gelişmemesi, emekçilerle egemenler arasındaki çelişkinin kentlerde değil, köylerde, kırsal alanlarda olması nedeniyle farklı bir yol izlenmiştir.

    Tasavvuf (Sufizm, Gizemcilik): Varlıkla insan arasında ilişki kurulabileceği temeline dayanan ve tarihsel gelişiminde çeşitli değişikliklere dönüşen dinsel inanıştır. Bir takım gizlere dayanan ve temel niteliği gizlilik olan anlayıştır. Yahudilik'te Kabota, Hindistan'da Pantacali, Hristiyanlık'ta Mistisizm-Teosofi, İslamlık'ta Tasavvuf adlarını alır. İslam'da müminin doğrudan Tanrı'nın bilgisine ulaşmasını amaçlayan düşünce, inanç ve yaşam biçimidir. Gerçeği, insanın kendi yalnızlığında aramasından doğmuştur. Dinde manevî ve beşerî duygulara yer veren akım.

    İkili Sistem: İslamiyet öncesi devlet; doğu-batı veya sağ-sol olmak üzere ikiye bölünerek yönetilmiştir. Türk inanç ve düşünüş sisteminde doğu, kutsal kabul edildiğinden devletin merkezi doğuda bulunmuştur ve devletin başına da doğuda bulunan Kağan geçmiştir. Batıya ise, Kağan'ın kardeşlerinden biri veya Kağan'ın oğlu atanmış, bu kişiye de "Yabgu" ünvanı verilmiştir.

    Fetret: Devlet gücünün zayıfladığı bir yerde düzenin yeniden kurulmasına kadar geçen süre (karışıklık)

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü