Eğitim Sitesi

Kömür Nedir? Kömür Hakkında Kısaca Bilgi

Kömür Terimi Hakkında Bilgiler

Coğrafya Terimi Olarak Kömür:

Bitkiler öldükten sonra bakteriler etkisiyle değişime uğrar. Eğer su altında kalarak değişime uğrarsa, C (karbon) miktarı artarak kömürleşme başlar. C miktarı % 60 ise turba, C miktarı % 70 ise linyit, C miktarı % 80 - 90 ise taş kömürü, C miktarı % 94 ise antrasit adını alır.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Kömür:

Siyah renkli, bitkisel yanaklı, içinde yüksek oranda karbon bulunan katı yakıt.

 

    Benzer Coğrafya Terimleri

    Terra-Rossa: Kırmızı renkli Akdeniz toprağıdır. Akdeniz ikliminin etkili olduğu yerlerde ve kalkerler üzerinde oluşur. Sıcaklık etkisi ile oksitlenmiş olduğu için kırmızı renklidir.

    Paleosen: Senozoik yani 3. jeolojik zamanın alt devirlerinden ilkidir. 65-54 milyon yıl öncesini ifade eder. inseptivoraların ufak ufak yayılmaya başladığı, ilkel primatların görülmeye başlandığı devirdir.

    Ülke: Bir devletin egemenlik sahası a) Kara egemenlik alanı: Devletin egemenliği altında bulunan topraklar. Uluslararası antlaşmalarla belirlenmiş kara sınırları vardır. b) Deniz egemenlik sahası: Kara suları sınırları içinde kalan sular, yeraltı ve su bileşimi kaynaklarıyla birlikte kara ülkesinin devamıdır. c) Hava egemenlik sahası: Devletin kara ve denizleri üzerine denk gelen atmosfer katlarıyla onun üzerinde saha, o devletin egemenlik alanı kabul edilir.

    Şelale (Cağlayan): Yüksek bir yerden devamlı bir şekilde ve yerçekimi etkisi ile artan bir hızla düşen akarsu kütlesine şelale diğer adıyla çağlayan denir. Diğer bir ifade ile şelale akarsuyun uçurumlar üzerinden düştüğü yerdir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Coğrafya Terimleri Sözlüğü