Eğitim Sitesi

Kaynaşma Nedir? Kaynaşma Hakkında Kısaca Bilgi

Kaynaşma Terimi Hakkında Bilgiler

Diksiyon ve Hitabet Terimi Olarak Kaynaşma:

Ünlüyle biten sözcük ünlüyle başlayan bir ek aldığında arada ''y, ş, s,n'' ünsüzlerinden birinin kullanılmasıdır. Örnek: sevgi + in = sevginin

 

Beden Eğitimi ve Spor Terimi Olarak Kaynaşma:

Ayrılmayacak bir biçimde birleşmek, toplumdaki hareketlilikle birbirine iyice uyuşma.

 

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Kaynaşma:

Ayrı hecelerdeki iki ünlünün bir tek ünlüde veya birden çok hecedeki seslerin tek hecede toplanması olayı. Bu olay daha çok kelime birleşmelerinde görülür: gidemedim (>ket-e-umadum), sekiz on > seksen, dokuz on > doksan, cumartesi (>Cuma ertesi) gibi.

 

    Benzer Diksiyon ve Hitabet Terimleri

    Dilin Durumuna Göre Ünlüler: "Ünlü" adını verdiğimiz sesler ağız yolundan çıkarılırken dil, öne ve arkaya doğru hareket eder. Dilin arkaya doğru hareket etmesi sonucunda kalın ünlüler, öne doğru hareket etmesi durumunda ise ince ünlüler çıkarılır. Kalın (art) ünlüler; a, ı, o, u' dur. İnce(ön) ünlüler ise e,i,ö ve ü' dür.

    Islıklama: Tıslama da denilir. Genelde "s" ünsüzü ile ilgilidir. Dişlerin yapısındaki bozukluk ya da abartılı boğumlanmadan kaynaklanır. Seyrek diş sıralaması "s" ünsüzünün hatalı çıkarılmasına sebep olur. Mutlaka dişlerdeki bu bozukluğun giderilmesi gerekir. Alıştırmalar "s" nin doğru telaffuzu için yardımcı olacaktır. Sa-se-si-so-su-sı-sö-sü Zas-zes-zis-zos-zus-zıs-zös-züs Sas-ses-sis-sos-sus-sıs-sös-süs As-es-is-os-ıs-ös-üs Bas-bes-bis-bos-bus-bıs-bös-büs Asa-ese-isi-oso-usu-ısı-ösö-üsü

    Ton: Konuşurken çıkardığımız seslerin titreşim sayısının az ya da çok oluşuna ton denir. Sesin düşük, yüksek ya da tiz ve pes çıkarılmasıdır. Titreşim sayısının çokluğu sesi tizleştirirken azlığı ise pesleştirmektedir.

    Tenor: İnce ve açık erkek sesleri.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Diksiyon ve Hitabet Terimleri Sözlüğü