Eğitim Sitesi

Kategori Nedir? Kategori Hakkında Kısaca Bilgi

Kategori Terimi Hakkında Bilgiler

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Kategori:

1. Aralarında herhangi bir bakımdan ilgi veya benzerlik bulunan şeylerin tamamı, grup.

2. Bir nesneye yüklenen nitelik, herhangi bir şey hakkında söylenecek şey, içinde sözün ya da varlığın kendini gösterdiği kalıplar.

3. Kant'da deneyden önce gelen, zihinde bulunan on iki yargı formu.

 

Trafik ve İlk Yardım Terimi Olarak Kategori:

Aralarında herhangi bir ilgi veya benzerlik bulunan şeylerin tamamı, grup.

 

Reklamcılık Terimi Olarak Kategori:

Müşterinin birbirlerinin yerine geçebilir olarak gördüğü aralarında herhangi bir bakımdan benzerlik bulunan ürünlerin tamamı.

 

Beden Eğitimi ve Spor Terimi Olarak Kategori:

Aralarında herhangi bir bakımdan ilgi veya benzerlik bulunan şeylerin tamamı, grup.

 

Voleybol Terimi Olarak Kategori:

Genç, yıldız, küçük takım gibi yaş sınırları olan gruplar (Catergory).

 

Biyoloji Terimi Olarak Kategori:

Belirli bir düzene göre sıralanmış, belirli özellikler taşıyan ve buna göre adlandırılan sınıflandırma birimlerine kategori adı verilir.

 

    Benzer Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri

    Otokratik Devlet: Yasama, yürütme, yargı güçlerini kişi ya da kişiler kullanır. Otokratik devlette yönetici ya da yöneticiler kararları yukardan alırlar ve halka dayatırlar. Halkın yönetime katılma yetkisi ve hakkı yoktur.

    Kapalı Tabakalaşma: Doğuştan getirilen statülerin geçerli olduğu, aralarında geçişin olmadığı tabakalardan oluşan sistem.

    Determinizm: İnsanın istenç (irade) ve eylemleri içten ve dıştan gelen nedenlerle belirlenmiştir. Kararları içinde bulunduğu koşullara bağlıdır, bu koşullar istenci belirler ve kişinin özgürce karar vermesini engeller. Yani etrafımızda her zaman o kadar çok kural var ki ( ahlaki, dini, yasal vs. ) bunca kural arasında özgürlükten bahsetmek imkânsız. Dolayısıyla hiçbir insan özgür değildir.

    İçkin (İmmanent): 1- Yalnız bilinçte ve şuur muhtevası olarak var olan her şey. Evrenin içinde olan. Zıttı - aşkın. 2- Aşkın olana, dışarıda ya da ötede olmaya karşıt olarak, içte ya da içeride olan; bir varlığın yapısında bulunan; bir dış etkenden değil de, bu varlığın kendi doğasından kaynaklanan; geçici olanın tersine, bir şeyde gerçekten, fiilen var olan için kullanılan sıfat.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri Sözlüğü