Eğitim Sitesi

Karantina Nedir? Karantina Hakkında Kısaca Bilgi

Karantina Terimi Hakkında Bilgiler

Turizm ve Otelcilik Terimi Olarak Karantina:

Bulaşıcı bir hastalığın yayılmasını önlemek amacıyla uygulanan tecrit.

 

Tarih Terimi Olarak Karantina:

Bulaşıcı bir hastak durumunda, bir bölgeyi ya da başka bir ülkeden gelen insan, hayvan ve eşyaların tehlike geçinceye kadar gözetim altında tutulmasıdır. Dışarıdan gelecek olanları sağlık durumları belli olana dek içeriye almayıp bekletmektir. Tedbir olsun diye, bulaşıcı hastalıkların çok olduğu ülkelerden gelenler de gümrüklerde bekletilirdi. Osmanlılarda bu süre 40 gündü.

 

Sağlık-Tıp Terimi Olarak Karantina:

Bulaşıcı bir hastalığa maruz kalmış veya hastalığın kuluçka süreci içinde hastalığa yakalanmış olma potansiyeli olan insan veya hayvanların, bu hastalığı yaymalarının önüne geçmek için hareketlerinin kısıtlanması; hastalığın görüldüğü bölgeden dışarı çıkmalarının engellenmesi.

 

Denizcilik Terimi Olarak Karantina:

İçinde bulaşıcı hastalık çıkan gemilerin belirli bir mevkiye çekilerek sağlık gözetimi altında tutulmalarıdır.

 

Ziraat (Tarım) Terimi Olarak Karantina:

Genel olarak bulaşıcı hastalıkların yayılmasını önlemek amacıyla ithalatı yasaklayan bir sağlık tedbiri.

 

    Benzer Turizm ve Otelcilik Terimleri

    Aborijin(Aborjin) Turizmi: Yerli kabilelerin bulunduğu yörelerde, yerel ekonomik yapı, tüketim ve üretim alışkanlıkları, kültür, etnik bütünlük ve çevre faktörlerinin otantik karakteri değiştirilmeden yapılan turizm türü.

    Teşvik Turizmi: Özendirme turizmi.

    Kudret Mesafesi: Kültürler, ev sahibi ve ziyaretçi toplulukları arasında güç ve statü farklılıklarını koruma ve özendirme derecesi.

    Kırsal Rekreasyon: Kırsal rekreasyon faaliyetleri aslında kırsal kökenli değil, tersine şehirden çıkmış, ancak geniş arazi kullanımı ve bazı doğal özellikler gerektirdiğinden kırsal alanlarda yapılan rekreasyon faaliyetleridir. Açık havada yapılabilen ancak doğal ortamdan ayrılan tenis, golf, vb. faaliyetler de şehir içi faaliyetlerden farklıdır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Turizm ve Otelcilik Terimleri Sözlüğü