Eğitim Sitesi

Kakma Nedir? Kakma Hakkında Kısaca Bilgi

Kakma Terimi Hakkında Bilgiler

Sanat Terimi Olarak Kakma:

1. Özellikle ahşap ve madene; renkli ağaç, sedef, fil dişi, metal gibi değişik malzemeleri gömerek uygulanan süsleme sanatı.

2. Ağaç üzerinde veya diğer ahşap malzemede, mobilyada, belirlenmiş desen ve çizimlere göre oyulmuş yuvalara gümüş, sedef vb. süs maddeleri kakılıp oturtularak yapılan (iş).

 

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Kakma:

1- Düz zeminin oyularak içine parça yerleştirme. Sedef, altın, gümüş kakma teknikleri vardır. Levhalara arkadan kakılıp, vurularak yapılan resim.

2- Levhalara arkadan kakılıp, vurularak yapılan resim.

 

Tarih Terimi Olarak Kakma:

Taş, metal, ağaç veya kaplama yüzeylerine yapılan oymalara, ince levha biçiminde renkli ve daha değerli gereçleri gömerek yapılan süsleme.

 

    Benzer Sanat Terimleri

    Kerpiç: Samanla karıştırılmış çamurun kalıplara dökülerek güneşte kurutulması ile yapılmış inşaat malzemesi, pişmemiş tuğla.

    Küfeki Taşı: Basınç altında kaynaşmış kum taneciklerinden oluşmuş, işlenmesi nispeten kolay olan ve su geçirmeyen bir taş cinsi.

    Eksedra: 1. Camilerde yarım kubbelerin iki ya da üç yanına küçük yan kubbeciklerle yapılan eklemelerdir. Ya da çeyrek kubbedir. 2. Yarım daire planlı, kubbe ile örtülü ve kendisinden daha geniş bir mekâna çeyrek kubbelerle eklenen mimari mekân ögesi.

    Rölyef: Kabartma da denir. Bir düzlem üstüne tasarlanıp gerçekleştirilen heykelcilik ürünü. Rölyefte, üç boyutlu heykele özgü niteliklerin yanı sıra perspektif gibi iki boyutlu resimsel ögelerden de yararlanılır. Taşın yanısıra ahşap, metal, seramik, pişmiş toprak, fildişi ve alçı en yaygın kullanılan malzemeleridir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sanat Terimleri Sözlüğü