Eğitim Sitesi

İmaret Nedir? İmaret Hakkında Kısaca Bilgi

İmaret Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak İmaret:

Eskiden yoksullara, kimsesizlere, medrese öğrencilerine parasız yemek verilen hayır kurumu.

 

Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak İmaret:

Çoğunlukla bir cami bünyesinde yapılan, bazen bir camiden ayrı olarakta oluşturulan ve fakirlere özellikle yemek yardımı yapmak amacı ile kurulan ve vakıf niteliğinde olan kuruluş.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak İmaret:

Yoksullara, fakirlere ve medresede okuyan öğrencilere parasız yemek verilen hayır kurumu.

 

Sanat Terimi Olarak İmaret:

Yoksullara ve öğrencilere yiyecek dağıtmak için kurulmuş hayır kurumu.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Onlu Teşkilat: Tarihte düzenli ilk Türk ordusunu Mete Han MÖ 209'da kurmuştur. Mete Han'ın ordusunda, 10 000 atlıdan oluşan en büyük birlik "tümen" olarak adlandırılmıştır. Tümenler binlere, binler yüzlere, yüzler onlara ayrılmış, her birinin başına tümenbaşı, binbaşı, yüzbaşı ve onbaşı rütbelerine sahip komutanlar görevlendirilmiştir. Mete Han'ın kurduğu bu sisteme onlu teşkilat adı verilmiştir. Onlu teşkilat, günümüze kadar hüküm süren diğer Türk devletleri ile süregelmiştir. Asya Hunları, Avrupa Hunları, Kök Türkler, Selçuklular ve Osmanlılar Dönemi'nde Türk ordusu bu sistem sayesinde dünyanın sayılı ordularından birisi olmuştur. Ayrıca geçmişten günümüze dünyadaki modern ordular, bu onlu teşkilatı temel alarak ordularını bu şekil düzenlemiştir. Türk toplumlarındaki onlu teşkilatın sosyal ve idari açıdan iki önemli işlevi vardır. Bunlardan biri devlet güçlerinin tümü (boy, soy gibi) ayrımlara bakılmadan onlu sisteme göre bölünmüş ve merkezden atanan komutanlar aracılığı ile hükümdara bağlanmıştır. Böylece herkesin birbirine yardımcı olduğu bir millet birliği meydana getirilmiştir. İkinci işlevi de devletin bütün idarecileri, aynı zamanda asker oldukları için ordunun görev ciddiyeti sivil ve idari yapıya yansımıştır. Böylece devletin askerî disiplin içinde çalışması temin edilmiş ve bu durum Türklere neden ordu-millet denildiğini de açıklamıştır. Kaynak: Tarih 9 Ders Kitabı (MEB)

    Skolâstik Düşünce: Ortaçağ boyunca Katolik kilisesinin egemenliği altında olan, bilime kapalı dine dayalı düşünce. Bu düşünce Rönesans hareketleri ve Hümanizmle sona erdi.

    Mühimmat: Ordu dilinde silah, cephane, akaryakıt, taşıt, araç vb. malzeme.

    Saraylı: Osmanlı İmparatorluğu'nda padişah sarayında karavaş olarak ya dabaşka bir görevde bulunmuş olan kadın.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü