Eğitim Sitesi

Homolog Nedir? Homolog Hakkında Kısaca Bilgi

Homolog Terimi Hakkında Bilgiler

Biyoloji Terimi Olarak Homolog:

1. Sitogenetikte, aynı genetik kompozisyona ve sekansa sahip olan kromozom çiftlerinden bir tanesi.

2. Görünüm, filogenik köken veya yapı bakımından birbirine benzeyen ancak aynı işlevi göstermeyen.

3. Aynı görevi görmeseler bile, embriyonik dönemde aynı dokudan köken alarak gelişmiş organlar.

 

    Benzer Biyoloji Terimleri

    Vas Deferens: Sperma Kanalı, Ductus Deferens, epididimin kuyruk kısmından başlayıp epididim kanalının devamı şeklinde uzanan, sperm taşıyan ve depolayabilen, kas yapısında sağ ve sol iki borudur. Spermleri epididimisten üretraya nakleden kanal.

    Sera Etkisi: 1. Güneş’ten gelen ışınların büyük bir bölümü uzaya yansıtılırken bir bölümü de atmosfer tarafından tutularak ısının artmasına neden olur. Çeşitli nedenlerle atmosferde oranı artan karbondioksit, metan, su buharı ve diğer gazların oranının artması, atmosferin daha fazla ısı tutmasına neden olur. Bu duruma sera etkisi denir. 2. Ototrof canlılar, CO2 ve su kullanarak organik besin maddelerini sentezler. Oksijenli solunum ve etil alkol fermantasyonu sonucunda ise atmosfere CO2 verilir. Su yosunları ve kara bitkileri, fotosentez yaparak atmosferdeki CO2 oranını düşürürler. Ancak kömür, doğal gaz, fosil yakıtların kullanımı; hücre solunumu, yanardağlar ve orman yangınları atmosferin CO2 oranını artırır. Atmosferdeki CO2 oranı % 0,3'tür. Atmosferdeki CO2 oranının yükselmesi atmosferin ısınmasına neden olur. Bu duruma sera etkisi denir.

    Ovulasyon: 1. Yumurtalıktan bir yumurtanın salınması. Ovaryumun graaffolikülünde olgun yumurtanın atılması. 2. Her ay genellikle bir yumurta hücresi olgunlaşarak döllenme için yumurtalığın dışına bırakılır. Bu olaya ovulasyon denir.

    Aerob Canlı: Hücresel solunum için oksijen varlığına gereksinim duyan canlı.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Biyoloji Terimleri Sözlüğü