Eğitim Sitesi

Güvenilir üçüncü kuruluş, kurum veya kişi-GÜK Nedir? Güvenilir üçüncü kuruluş, kurum veya kişi-GÜK Hakkında Kısaca Bilgi

Güvenilir üçüncü kuruluş, kurum veya kişi-GÜK Terimi Hakkında Bilgiler

Elektronik Ticaret Terimi Olarak Güvenilir üçüncü kuruluş, kurum veya kişi-GÜK:

Bir çeşit onay kurumu. Onay kurumlarının yaptığı gibi kişilerin kimliğini güvenli olarak belirleyip, elektronik kimlik belgelerini hazırlamaya ve anahtar yönetimini sağlamaya ek olarak, kişilerin gizli anahtarlarını çok güvenli bir ortamda saklayan ve gerektiğinde yargı kararıyla yetkili makamlara veren kuruluş. (trusted third party-TTP)

 

    Benzer Elektronik Ticaret Terimleri

    Yatay E-Ticaret: Birbirinden bağımsız farklı kategorilerdeki ürün veya hizmeti satışa sunan e-ticaret sitelerine yatay e-ticaret sitesi denir. Yatay e-ticaret siteleri çoğunlukla çok fazla ve farklı kategorilerde ürünlere sahip oldukları için geniş bir hedef kitleye hitap ederler.

    Arama Motoru: İnternet sitelerini arşivleyerek, kullanıcıların aradıkları konulardaki site ve sayfaları hızlı ve kolay bir şekilde bulmalarını sağlayan özel web siteleridir. Google, Yandex, Bing, Yahoo en popüler arama motorları arasında yer alırlar.

    Anahtar yönetimi: Açık anahtarlı kriptografide her kullanıcıya farklı anahtar çiftleri verilmesi, kullanıcıların açık anahtarlarının herkesin ulaşımına açık olarak saklanması ve kullanıcıların gizli anahtarlarının mutlak gizliliğinin sağlanmasından sorumlu düzen. (key management)

    Gizlilik: İletişim kuran iki taraf arasındaki yazışmaların üçüncü kişilerden gizli tutulması, veya bir kişiye ait bilgilerin kendisi dışında herkesten gizli tutulması. (privacy)

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Elektronik Ticaret Terimleri Sözlüğü