Eğitim Sitesi

Fresk Nedir? Fresk Hakkında Kısaca Bilgi

Fresk Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Fresk:

1-Kireç suyunda eritilmiş madeni boyalarla, yeni sıvanmış olan ıslak bir duvar yüzeyine resim yapma tekniğidir.

2-Bu yöntemle yapılmış duvar resmi.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Fresk:

Yaş duvar sıvası üzerine kireç suyunda eritilmiş madenî boyalarla resim yapma yöntemi.

 

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Fresk:

Daha yaş iken duvar sıvası üzerine toprak boyalarla yapılan resim. "Fresco" sözcüğü "taze" kelimesinin İtalyan dilindeki karşılığıdır ve hem geleneksel duvar resmini hem de bu resmin tekniğini ifade etmek için kullanılır. Fresco (ya da bilinen diğer ismiyle "buon fresco") yeni sıvanmış bir duvar yüzeyine, duvar henüz ıslakken yapılır. Bunun bir sonucu olarak boya pigmentleri duvarın yüzey dokusuyla birleşir ve resimler uzun süre bozulmadan dayanır. Bununla birlikte fresco sadece iç duvarlar için uygun bir tekniktir, zira dış duvarlara uygulandığında resim hava koşulları ve kirlenme sonucu deforme olur.

 

Arkeoloji Terimi Olarak Fresk:

Yaş sıva üstüne boya ile yapılan resim ve süsleme.

 

Turizm ve Otelcilik Terimi Olarak Fresk:

Yaş duvar sıvası üzerine kireç suyunda eritilmiş madenî boya ile yapılmış resim.

 

Sanat Terimi Olarak Fresk:

1. Yaş sıva üstüne boya ile yapılan resim ve süsleme.

2. Taze kireç sıva üzerine toprak boyalarla yapılan duvar resmi.

 

Görsel Sanatlar | Resim Terimi Olarak Fresk:

1. Yaş duvar sıvası üzerine kireç suyunda eritilmiş madeni boyalarla resim yapma yöntemi.

2. Bu yöntemle yapılmış duvar resmi.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Kûfi: Hat sanatında kullanılan düz ve köşeli yazı çeşidi. En eski İslâm yazı stillerinden biridir. Küfe şehrinde icad edildiği için bu ismi almıştır.

    Tevhîd-i Tedrîsât Kanunu: 3 Mart 1924 tarihinde TBMM’de kabul edilen ve eğitimde birliği ve laikliği esas alan kanundur.

    Yazılı Kaynaklar: Üstünde harf ve yazı karakteri bulunan kaynaklardır. Tarih devirlerinin aydınlatılmasında kullanılırlar. -Kitaplar, antlaşmalar, beratlar, soy kütükleri, fermanlar, kitabeler, anılar, gazeteler, seyahatnameler, kronikler, papirüsler, mektuplar, paralar, madalyalar, arşivler...

    Çifthane Sistemi: Bu sisteme göre devlet, kırsal toplumu ve ekonomiyi, tahıl üretilen topraklara el koyup bunları tapu sistemi çerçevesinde köylü ailelerine (hane) dağıtarak örgütlüyordu. Teorik olarak bir çift öküze sahip olan her haneye, hanenin geçimini ve vergi yükümlülüklerini yerine getirmesini sağlayacak büyüklükte bir arazi (çiftlik) veriliyordu. Devletin koruyup devam ettirmeye çalıştığı temel fıskal birim buydu. Yarım çiftlikten daha azına sahip olan haneler veya bekâr köylüler bennâk ve mücerredi (veya kara) olarak ayrı bir kategoriye sokuluyor ve daha düşük çift vergisine tabi tutuluyorlardı. fiskal: 1. Hazineye ilişkin. 2. Vergiye ilişkin bennâk: Çift vergisi yükümlüsünün, kendisiyle bir evde oturan oğullarına, evlendikleri zaman verilen ad. mücerredi: Evlenmemiş, bekâr

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü