Eğitim Sitesi

Flaş Metre (Işık Ölçücü) Nedir? Flaş Metre (Işık Ölçücü) Hakkında Kısaca Bilgi

Flaş Metre (Işık Ölçücü) Terimi Hakkında Bilgiler

Fotoğrafçılık Terimi Olarak Flaş Metre (Işık Ölçücü):

Elektronik flaşın yaydığı ışığın yoğunluğunu ölçmek için kullanılan bir pozometre türüdür. Buradan okunan değer, doğru bir diyafram/flaş senkronizasyonu kombinasyonu belirlemek için kullanılır.

 

    Benzer Fotoğrafçılık Terimleri

    Interpolation / Interpolasyon: Yazılım aracılığıyla bir resim çözünürlüğünün ya da bir resim dosya büyüklüğünün gerçek halinden matematiksel algoritma ile daha büyük hale dönüştürülmesi demektir. Mesela 10 MB'lık bir resim dosyasının A3 ebatta basılabilmesi için Photoshop yazılımı aracılığıyla 40 MB'lık bir dosya haline dönüştürülmesi işlemi gibi.

    Van dyke işlemi: Kahverengi baskı işlemi; sepya.

    Aperture / Diyafram: Bir objektif içerisinde gözdeki iris tabakasına benzeyen ve objektiften geçen ışık miktarını düzenleyen yapraklardan oluşmuş bir düzenektir. Görüntü sensörüne düşecek ışık miktarını ayarlar. Işık miktarı bu kapağın standart mesafelerde durmasıyla ölçeklendirilir.

    Multi Zone Focusing: Bu özellik Nikon D1, Nikon Coolpix 990 ve Casio QV-4000 gibi bazı modellerde var olan bir özelliktir. Kadraj genelde 9 bölgeye bölünmüş olup sizin çekmek istediğiniz obje hangi bölgede yer alıyor ise onu seçebilir ve odaklamanın sadece o bölgeye göre yapılmasını sağlamış olursunuz.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğü