Eğitim Sitesi

Duygu Ünlemi Nedir? Duygu Ünlemi Hakkında Kısaca Bilgi

Duygu Ünlemi Terimi Hakkında Bilgiler

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Duygu Ünlemi:

Duygu değeri taşıyan ünlem.

 

    Benzer Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri

    İç içe Birleşik Cümle: Çekimli durumdaki bir cümlenin temel cümle içinde, o cümlenin bir ögesi olarak yardımcı cümle işlevi ile yer aldığı birleşik cümle türü. Temel cümle sondadır: Doktor bu nal seslerinin, bu çocukça taşkın neşenin sırrını hala çözemeyeceğini sanıyor, yavaş yavaş hüzne kayıyordu. (T.Buğra, Küçük Ağa, s.171)

    Dizin: Kitabın veya derginin kişi, konu, yer adı vb. bakımından içindeki yer numarasıyla belirten ve eserin arkasında yer alan alfabetik liste, indeks, fihrist.

    Yüklem: 1. Cümlede iş, oluş, hareket, kısaca yargı bildiren sözcük veya söz grubudur. Bu tanıma dayalı olarak yüklemin iki şekilde karşımıza çıkabileceğine dikkat edelim. 2. Cümlede hareketi, olayı, işi, yargıyı bildiren, fiil çekimine girmiş kelimenin cümle bilgisindeki adı. Cümlenin bütün ögelerini kendine bağlayan temel öge durumundaki yüklem, fiil veya ad soylu bir kelime olabilir: Ben bu yaşayışımdan bedbinleşecek kadar gururlu değilim. (T.Buğra, Yalnızlar, s.123)

    Ortak Özne: Birleşik cümleyi oluşturan esas ve yardımcı cümleler ile bağımlı sıralı cümlelerde aynı olan özne, özne ortaklığı: İhtiyar feylesof anlattıkça müteheyyiç oluyor, müteheyyiç oldukça en büyük teferruatı canlı bir ifade ile tafsil ediyor, ellerini kaldırıyor, bazen ayağa kalkıyor, tekrar kanepeye bitap düşüyor, hikayesine hararet ve hareketle devam ediyordu. (Ö. Seyfettin, Harem, s.63) gibi.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri Sözlüğü