Eğitim Sitesi

Dilek-Şart Cümlesi Nedir? Dilek-Şart Cümlesi Hakkında Kısaca Bilgi

Dilek-Şart Cümlesi Terimi Hakkında Bilgiler

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Dilek-Şart Cümlesi:

Birleşik cümlelerde temel cümledeki oluş ve kılışın gerçekleşmesini tasarlama durumundaki bir dileğe veya şarta bağlayan yardımcı cümle türü. Bu tür cümleler dilek-şart kipi ekleriyle karşılanır: İstanbul'a gitsem, aradığım kitapları bulabilirim. (Y.K.Karaosmanoğlu, Erenlerin Bağından, s.27)

 

    Benzer Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri

    Kısa Hece: Yalnızca ünlü veya ünsüz +ünlü kuruluşunda olan hece; ünlüsü kısa olan hece: o-lu-şum, ki-şi, bi-ze gibi.

    Ortak Özne: Birleşik cümleyi oluşturan esas ve yardımcı cümleler ile bağımlı sıralı cümlelerde aynı olan özne, özne ortaklığı: İhtiyar feylesof anlattıkça müteheyyiç oluyor, müteheyyiç oldukça en büyük teferruatı canlı bir ifade ile tafsil ediyor, ellerini kaldırıyor, bazen ayağa kalkıyor, tekrar kanepeye bitap düşüyor, hikayesine hararet ve hareketle devam ediyordu. (Ö. Seyfettin, Harem, s.63) gibi.

    Sürerlilik Fiili: Bir fiilin -A zarf fiili şekli üzerine dur-, gör-, kal-, gel- gibi tasvirci yardımcı fiillerin getirilmesiyle kurulan, oluş ve kılışa süreklilik özelliği katan birleşik fiil: gidedurmak, okuyadurmak, çıkagelmel, bekleyegörmek vb.

    Rivayet Birleşik Kipi: Bildirme ve tasarlama kiplerine, ek fiilin duyulan geçmiş zamanının getirilmesiyle oluşturulan birleşik kip. Görülen geçmiş zaman kipi ile emir kipinin rivayet birleşik kipleri yoktur.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri Sözlüğü