Eğitim Sitesi

Coğrafi Konum Nedir? Coğrafi Konum Hakkında Kısaca Bilgi

Coğrafi Konum Terimi Hakkında Bilgiler

Haritacılık (Kartografya) Terimi Olarak Coğrafi Konum:

Yeryüzü üzerinde coğrafi koordinatlarla tanımlanmış yer, konum.

 

Coğrafya Terimi Olarak Coğrafi Konum:

1- Bir ülkenin, bir bölgenin veya noktanın Dünya üzerinde bulunduğu yere Coğrafi Konum denir.Coğrafi Konum 1."Matematik Konum", 2."Özel Konum" olmak üzere ikiye ayrılır.

2- Herhangi bir noktanın dünya üzerinde kapladığı alana coğrafi konum denir. Özel ve matematik konum diye ikiye ayrılır. Bir ülkenin coğrafi konumu , o ülkenin tabii, beşeri ve ekonomik özelliklerini çok yönlü etkiler.

3- Herhangi bir yerin dünya üzerindeki enlem boylam derecesi, denizlere, kıtalara, ticaret yollarına göre yeri.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Coğrafi Konum:

Bir yerin Dünya üzerinde bulunduğu konuma coğrafi konum denir. Coğrafi konum, matematik ve özel konum olarak ikiye ayrılır.

 

    Benzer Haritacılık (Kartografya) Terimleri

    Dönüklük: Kameranın, ya da fotoğraf koordinat sisteminin nesne koordinat sistemi eksenlerinin çevrelerinde döndürülmesi ile oluşan duruma karşılık gelen dönük eksen durumu ve bu durumu gösteren açısal büyüklük.

    Harita Ölçeği: Haritada ölçülen yatay uzunluğun, payı 1, paydası son basamakları 0 olan kesir biçimindeki küçültme oranı.

    Ayakucu Noktası: Hava fotoğraflarında izdüşüm merkezinden geçen düşey doğrunun nesne uzayını ve fotoğraf düzlemini kestiği noktalar, nadir noktası, nadir noktası.

    Projeksiyon Koordinatları: Yeryüzeyi üzerindeki noktaların, belirli bir projeksiyon sisteminde uygun geometrik kurallarla ya da matematik formüllerle elde edilimin, projeksiyon düzlemindeki kartezyen koordinatları.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Haritacılık (Kartografya) Terimleri Sözlüğü