Eğitim Sitesi

Biyolojik Çeşitlilik Nedir? Biyolojik Çeşitlilik Hakkında Kısaca Bilgi

Biyolojik Çeşitlilik Terimi Hakkında Bilgiler

Ekoloji - Çevre Terimi Olarak Biyolojik Çeşitlilik:

Organizmaların çeşitlerinin alan ya da hacim birimi başına sayısı; belli bir zamanda belli bir yerdeki türlerin bileşimi.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Biyolojik Çeşitlilik:

1. Belirli bir alan, çevre veya tüm dünya üzerindeki canlıların genetik, tür ve ekosistem çeşitliliği.

2. Bir bölgedeki bitki ve hayvan türlerinin ve çeşitlerinin sayıca zenginliği.

3. Bir bölgedeki canlı türlerinin sayıca miktarı.

 

Coğrafya Terimi Olarak Biyolojik Çeşitlilik:

Bir ekosistemde dengeyi sağlayan çeşitli (cins, tür, alt tür) canlıların bulunması.

 

Biyoloji Terimi Olarak Biyolojik Çeşitlilik:

Belirli bir alan, çevre veya tüm dünya üzerindeki canlıların genetik, tür ve ekosistem çeşitliliği.

 

    Benzer Ekoloji - Çevre Terimleri

    Gen Kaynağı: Bir bitki türüne ait çeşitlerin yumru, soğan, doku kültürü, çelik, çöğür gibi bitkisel materyal ile sperma, döllenmiş yumurta, mikroorganizma, bakteri kültürü gibi hayvansal materyale verilen isimdir. Geniş anlamda doğal ve tarım ekosistemlerinde bir türün coğrafik yayılış bölgelerindeki tüm genetik kaynaklarına veya materyaline gen kaynağı denir.

    Biyosfer: 1. Karalarda canlılığın bulunduğu bölüme verilen isimdir. Yeryüzünde ince bir katman halinde bulunur. 2. Yerkürenin okyanusların en derin noktasından, atmosferin birkaç bin metre yüksekliğine kadar olan kısımlarını kapsar.

    Karbon Ayak İzi: Birim karbondioksit cinsinden ölçülen kurum veya bireylerin ulaşım, ısınma, elektrik tüketimi v.b faaliyetlerinden kaynaklanan toplam sera gazı emisyon miktarıdır.

    İklim Sistemi (Climate System): Hava küre (atmosfer), su küre (hidrosfer), buz küre (kırayosfer), taş küre (litosfer) ve yaşam küre (biyosfer) olarak adlandırılan başlıca beş bileşeni bulunan ve bu bileşenler arasındaki karşılıklı etkileşimleri de içeren çok karmaşık bir sistem. İklim sistemi, zaman içinde kendi iç dinamiklerinin etkisiyle ve volkanik püskürmeler, güneş etkinliklerindeki değişimler, atmosferin bileşimindeki değişiklikler ve arazi kullanımı değişiklikleri gibi insanın yol açtığı ışınımsal zorlamalar yüzünden değişime uğrar.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Ekoloji - Çevre Terimleri Sözlüğü