Eğitim Sitesi

Bilim Dalı-Sanat Dalı Nedir? Bilim Dalı-Sanat Dalı Hakkında Kısaca Bilgi

Bilim Dalı-Sanat Dalı Terimi Hakkında Bilgiler

Üniversite Terimi Olarak Bilim Dalı-Sanat Dalı:

Bilim dalı veya sanat dalı bilimin veya sanatın belli bir alanında eğitim, öğretim, araştırma ve uygulama faaliyetlerinin yürütüldüğü en küçük akademik birimdir.

 

    Benzer Üniversite Terimleri

    Dikey Geçiş: 1- İki yıllık eğitim sonunda önlisans diploması veren meslek yüksek okullarını bitiren öğrencilerin aynı yükseköğretim kurumunun veya başka üniversitelerin 4 yıllık lisans eğitimi veren ilgili bölümlerine, ÖSYM tarafından uygulanan DGS (Dikey Geçiş Sınavı)' yi kazandıktan sonra geçmelerine dikey geçiş denir. 2- Önlisans programlarını bitirdikten sonra lisans programlarına yapılan geçişlerdir. İki yıllık önlisans programını bitirdikten sonra Dikey Geçiş Sınavı (DGS) adı verilen bir seçme sınavı yapılmakta ve bu sınav puanı ve ayrıca okulunuzdan alacağınız başarı puanı ile önlisans programının devamı niteliğindeki lisans programlarına geçiş yapabilir, o programlara devam edebilirsiniz. Örneğin; Bilgisayar programcılığı önlisans programından mezun bir öğrenci, 4 yıllık Bilgisayar öğretmenlikleri ve mühendislikleri gibi lisans programlarına geçiş yapabilmektedir.

    Doktora: Bir lisans veya yüksek lisans programını bitirdikten sonra o bilim dalında sınav ve bilimsel bir eserle erişilen bir derece veya basamaktır. Doktora öğretimi, lisansın ardından yapıldığı taktirde en az 6 yarıyıl, yüksek lisansın ardından yapıldığı taktirde en az 4 yarıyıl süresini kapsar. Bu unvanın Uluslararası İngilizcedeki resmi tanımlama terimi ise "Ph.D."dir. Doktora, en yüksek seviyeli akademik derecedir.

    Yaz Okulu: 1. Üniversitelerde bazı fakülte veya bölümler yaz aylarında eğitim yapmaktadırlar. Yaz okulunun amaçları; çok sayıda öğrenci tarafından alınan derslerdeki yığılmayı azaltmak, kendilerinden ancak yaz aylarında yararlanılabilecek öğretim elemanlarının eğitime katılımını sağlamak, belli derslerde başarısız olan öğrencilerin eksiklerini tamamlayarak zamanında mezun olmalarına yardımcı olmaktır. 2. Üniversitede normal eğitim süresi bittikten sonra üstten ders alma, başarısız dersleri tekrar almak için yaz ayında yapılan ve yaklaşık 7-8 hafta süren yoğunlaştırılmış ders programlarıdır.

    Özel Yetenek Sınavı: Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu, Güzel Sanatlar Fakültesi, Mesleki Eğitim Fakültesi gibi özel yetenek sınavı ile öğrenci alan okullara kayıt yaptırmak isteyen adayların girmek zorunda oldukları bir sınavdır. Özel yetenek sınavları, sınavların değerlendirilmesi ve öğrenci yerleştirme işlemleri ÖSYM'den bağımsız olarak, ilgili yükseköğretim kurumu tarafından yapılır. Özel Yetenek sınavına girmek isteyen öğrenciler ÖSS'ye de girmek mecburiyetindedirler.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Üniversite Terimleri Sözlüğü