Eğitim Sitesi

Aydınlanma Nedir? Aydınlanma Hakkında Kısaca Bilgi

Aydınlanma Terimi Hakkında Bilgiler

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Aydınlanma:

Bir cismin birim yüzeyine düşen ışık akısı.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Aydınlanma:

Bir yüzeyin, karşısına konulan eşit ışık kaynaklarının sayısı ile orantılı olarak aydınlık görünmesi. Aydınlatmada kullanılan araç, aydınlatma aracı.

 

    Benzer Uzay ve Astronomi Terimleri

    Almanak (Gökgünlüğü): Önemli gök cisimlerinin; yer, uzaklık, parlaklık v.b. değerlerini, her yıl, bir yıl boyunca, hergüniçin veren kaynak kitap.

    Zonklama Dönümü: Dönümlü olarak şişip büzülen değişen yıldızlarda art arda gelen iki şişme yada büzülme arasındaki zaman farkı.

    Parçalı Güneş Tutulması: Ay'ın yarı gölge konisine giren gözlem yerlerinden gözlenen güneş tutulmaları parçalı güneş tutulması şeklindedir. Bu tutulmalarda Ay, Güneş'in yalnızca bir kısmını örter. Aslında hem tam hem de halkalı güneş tutulmaları sırasında yeryüzünün belli bölgelerinde parçalı tutulmalar gözlenmektedir. Bütün tutulmaların parçalı tutulma evresi çok uzun sürmektedir. Güneş tutulması sırasında Ay'ın gölgesinin Dünya yüzeyi üzerinde izlediği yola tam tutulma hattı denir. Bu hattın uzunluğu 16 000 km, genişliği ise 160 km kadar olabilmektedir. Tam güneş tutulmasını izleyebilmek için tutulma hattı üzerinde bir yerde bulunmanız gerekir.

    Salma Çizgisi: Bir kaynağın tayfındaki, belirli bir elementin atomlarının belirli bir dalga boyundaki ışık salmasından kaynaklanan parlak çizgi.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Uzay ve Astronomi Terimleri Sözlüğü