Eğitim Sitesi

Alafranga Nedir? Alafranga Hakkında Kısaca Bilgi

Alafranga Terimi Hakkında Bilgiler

Edebiyat Terimi Olarak Alafranga:

Frenklerin töre, âdet ve hayatına uygun, Frenklerle ilgili, alaturka karşıtı; Avrupa kültürüne özgü olan; Avrupa uygarlığını benimsemiş, Avrupa eğitimiyle yetişmiş.

 

Tarih Terimi Olarak Alafranga:

1.Frenklerin töre, adet ve hayatına uygun, Frenklerle ilgili. 2.Avrupa uygarlığını benimsemiş, Avrupa

 

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Alafranga:

Avrupa kültürüne özgü olan.

 

    Benzer Edebiyat Terimleri

    İçerik: Bir yapıtın ya da sanatsal yaratının içerdiği duygular, düşünceler, imgeler kısacası biçim dışındaki tüm öğelerin toplamı.

    Çok Bağlaçlılık: Eş görevli ya da benzer işlevli öğelerin bağlaçlarla art arda sıralanma durumu.

    Edebiyat: Duygu, düşünce, olay, olgu ve hayalleri insanda heyecan ve hayranlık uyandıracak şekilde güzel ve etkili olarak sözle veya yazıyla anlatma sanatı. Dil vasıtası ile insandan insana ve nesilden nesile aktarılan her beşeri ifade, edebiyattır. (Cemil Meriç) Edebiyat; malzemesi dil, kaynağı yaşantılar ve hayal gücü olan bir yaratıcılık, başka deyişle bir sanat dalıdır. (Gürsel Aytaç) Edebiyat; tarihsel, sosyal ve kültürel olandan hareketle dille gerçekleştirilen güzel sanat etkinliklerine ve eserlerine verilen genel addır. (Şerif Aktaş) Edebiyat, dil aracıyla estetik bir aktivitedir. (Jürgen Landwehr - Yürgen Landweyar) Edebiyat, dinamik bir konuşma kurgusudur. (Yuri Tinyanov)

    Ottova Rima: Sekiz mısralı bir nazım şekli. Önce İtalyan edebiyatında kullanılmış, sonra Fransız edebiyatında, buradan da Türk edebiyatına geçmiştir. Batı edebiyatında kafiye şeması, abababcc'dir. Bu şema bizde değişikliğe uğrayarak ababcccb şeklini almıştır. Aabbccdc şekli de görülür. Bu nazım şekli lirik tür için elverişlidir. Ottova Rima'yı edebiyatımızda daha çok Abdülhak Hamid kullanmıştır. Örnek: (MAKBER'den) Bu makberdir o bâba makdem, Bilmem ne duyar girince, adem? Sûzişlerimin budur esâsı Hep şüphelerin bu en fenâsı Benlik acebâ kalır mı ol dem? Sönmüş erimekte o nûr-i dîdem. Ben gözler idim bu hâli ey yâr Senden daha çok zaman akdem... Abdülhak Hâmid

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Edebiyat Terimleri Sözlüğü