Eğitim Sitesi

En Suite Nedir? En Suite Hakkında Kısaca Bilgi

En Suite Terimi Hakkında Bilgiler

Tiyatro Terimi Olarak En Suite:

Kesintisiz seride. Büyük ticari şehir tiyatroları gösteri masraflarını mümkün olduğu kadar düşük tutabilmek için kasa gelirlerini arttırarak prodüktörün yatırımını olabildiğince kısa sürede karşılayabilmek amacıyla seyircinin rağbetinden en iyi biçimde yararlanmak için en suite bir sahnelemeyi oynarlar.En suite oyun planının karşılığı repertuvar oyun planıdır.

 

    Benzer Tiyatro Terimleri

    Dördüncü Duvar: Sahnenin seyirciye açılan yanı.Bu deyimi, ilk kez Fransız yönetmen André Antoine ortaya atmıştır.Antoine sahnenin seyirciye açılan ağzını saydam bir duvar varsayarak oyuncuların seyircileri görmemeleri ve böylece dikkatlerini tamamen kendi oyunlarına toplamaları gerektiğini belirtmiştir.

    Politik Tiyatro: Ünlü Alman yönetmen Erwin Piscator'un göstermeci nitelikteki kendi anlayışını içeren ' Epik Tiyatro'ya verdiği ad. Siyasal gelişimleri konu edinerek insanların daha iyi yaşamalarını savunan, seyircinin duygusundan çoğunlusuna yönelen tiyatro anlayışı.Bu anlayıştaki tiyatroda sinema filmi, dia, hareketli sahne zemini, yürüyen şerit gibi biçimsel özellikler yer alır. Brecht'in 'Epik Tiyatro'sunu etkilemiştir.

    Oyun Planı: Oynanacak veya halen oynanmamış oyunların serisidir. Tiyatrolar oyun planlarını oyun sürelerine göre tanzim ederler. Oyun planı, ilk gösterimleri, yeniden sahnelemeleri, sahneye koyma taahhütlerini ve uzun aradan sonra yeniden gösterimlerini içerebilir.

    Dadacılık: XX.yüzyıl başlarında, Tristan Tzara ve Richard Hülsenbeck'in yayımladıkları bildiriye (1916) başlamış ve yedi yıl kadar sürmüş olan, dil ve estetik kurallarını,bunların denetlemesini, mantık dizgesini tanımamış ve sözcük anlamlarına değer vermemiş bir akım. Alabildiğine bağımsız çağrışımlarla ilkel ve doğrudan anlatım biçimi arayan bir sanat çığırıdır.bebeklerin "dah dah" seslerinden " dada"yı üretmişlerdir.Bunlarda değer tanımazlıkta birlikte bir başkaldırı da vardır (bkz.Gerçeküstücü tiyatro)

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tiyatro Terimleri Sözlüğü