Eğitim Sitesi

Emisyon Nedir? Emisyon Hakkında Kısaca Bilgi

Emisyon Terimi Hakkında Bilgiler

Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak Emisyon:

1. Bir parayı, ticari senedi, çeki ve tahvili tedavüle koyma işlemine denir. Genellikle Merkez Bankalarına tanınan para çıkarma hakkıdır. Emisyon fazlası denildiğinde, tedavüle gereğinden fazla kağıt para sürüldüğü anlaşılmaktadır.

2. Dolaşıma çıkarmak, ihraç etmektir. (Issue)

 

Haritacılık (Kartografya) Terimi Olarak Emisyon:

Cisimlerin çıkardıkları elektromagnetik enerji.

 

Fizik Terimi Olarak Emisyon:

Işıma.

 

Coğrafya Terimi Olarak Emisyon:

Bir kaynaktan çevreye, bir takım maddeler veya enerji (gürültü, titreşim, radyasyon, ısı vb.) yayılması olayı.

 

Ekoloji - Çevre Terimi Olarak Emisyon:

Gaz ya da gaz ve partikül karışımlarının atmosfere verilmesi.

 

Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimi Olarak Emisyon:

Gaz ya da gaz ve partikül karışımlarının atmosfere verilmesi.

 

Filateli (Pulculuk) Terimi Olarak Emisyon:

Bir değerli kağıdın veya pulun tedavüle çıkarılması.

 

    Benzer Ekonomi, Bankacılık Terimleri

    Doğrudan (Kesin) Alım: TCMB'nin para politikası hedefleri çerçevesinde, para arzının ve ekonominin likiditesinin etkin bir şekilde düzenlenmesi amacıyla kullandığı açık piyasa işlemlerinden biridir. Genellikle, piyasada kalıcı likidite açığı (sıkışıklığı) olduğu durumlarda, TCMB'nin piyasadan (açık piyasa işlemi yapmaya yetkili kuruluşlardan) kendi portföyü için menkul kıymet almasını ve karşılığında sisteme kalıcı olarak likidite sağlamasını ifade eder. (Outright Purchase)

    Marj: Bir işlemin yapılabilmesi için gereken sermaye.

    Türev Ürünler (Derivative Products): Getirisi başka bir kıymetin getirisine bağlanmış, diğer bir deyişle başka bir kıymetin getirisinden türetilmiş mali araçlardır. Futures ve opsiyon sözleşmeleri bu araçlara örnektir. Bu tür araçlar, döviz, faiz, altın gibi her türlü ürün üzerinden türetilebilir. Böyle bir durumda, örneğin döviz üzerine yazılan bir opsiyon kontratında, opsiyon kontratının getirisi üzerinden türetildiği dövizin piyasadaki hareketine bağlı olacaktır.

    Mali Tablolar: Türk Vergi Kanunu, Türk Ticaret Kanunu ve Sermaye Piyasası Kanunu'nca bazı şirketler için zorunlu olarak tutulan, şirketin dönemsel faaliyetleri sonucu hazırlamak ve yayınlamak (halka açık şirketler, aracı kurumlar vb.) zorunda oldukları ve ilgili şirketin performansını gösteren, standartlaştırılmış muhasebe kayıtlarıdır. Başlıcaları bilanço, gelir-gider tablosu, satılan malın maliyeti, kâr dağıtım, fon ve nakit akım tablolarıdır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Ekonomi, Bankacılık Terimleri Sözlüğü