Eğitim Sitesi

Damızlık Belgesi Nedir? Damızlık Belgesi Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Veteriner Hekimliği / Hayvancılık terimleri sözlüğümüzde Damızlık Belgesi terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Damızlık Belgesi nedir? Damızlık Belgesi ne demek? Damızlık Belgesi hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Damızlık Belgesi Terimi Hakkında Bilgiler

Veteriner Hekimliği / Hayvancılık Terimi Olarak Damızlık Belgesi:

Pedigri belgesi bulunan damızlıklardan bakanlıkça çıkarılan yönetmelikteki kriterlere uygunluğu bakanlıkça onaylanan belge.


Benzer Veteriner Hekimliği / Hayvancılık Terimleri

Birlik: Hayvancılık konularında faaliyet gösteren yetiştirme, hayvansal üretim, ıslah ve pazarlama amaçlı kurulan birlikler.

Döl Kontrolü: Soy kütüğü ve verim kayıtlarının düzenli tutulduğu, yeterli teknik alt yapı, uzman personel ve hayvan varlığına sahip kuruluşlar tarafından yürütülen ve damızlık döllerin verimine göre seçmeyi sağlayan uygulamalar. (progeny testing)

Suni Tohumlama: Uygun tohumlama zamanında olduğu belirlenen dişi hayvanların genital kanallarına spermaların hijyenik koşullarda aktarılmasıdır.

Erkek hayvanların doğal aşımla yaptığı işin, yani tohumun (spermanın) dişinin döllenme yollarının en uygun yerine özel aletlerle bırakılması işine (suni tohumlama) denilmektedir.

Sperma (döl): Sağlıklı ve damızlık niteliği taşıyan hayvanlardan belirli yöntemlere alınan spermaların spermatolojik muayeneleri yapıldıktan sonraki taze ya da dondurulmuş sperma porsiyonları.

Evcil Hayvan: insan eli altında döl verebilen ve insanlara ekonomik yarar sağlayan hayvanlara denir.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Veteriner Hekimliği / Hayvancılık Terimleri Sözlüğü