Eğitim Sitesi

Online Uzay ve Astronomi Terimleri Sözlüğü

Online Uzay ve Astronomi Terimleri Sözlüğü

Tayf Sınıflaması

Yıldızları, tayflarında görülen görünüş ve özelliklerine göre sınıflara ayırma.

Teğetsel Hız

Bir yıldızın uzay hızının, bakış doğrultusuna dik yöndeki bileşeni.

Teori (Kuram)

Tekrarlanan gözlem ve deneylerle, mevcut bilgi birikimi düzeyinde doğruluğu büyük ölçüde kabul edilmiş, ancak yine gözlem ve deneyler yoluyla yanlış olma olasılığı bulunan, öngörülerinde doğru çıkmış hipoteze, teori (kuram) denir.

Termonükleer Füzyon

Yüksek sıcaklık ve basınç altında, atom çekirdeklerinin birleşmesi. Yıldızlara enerji veren çekirdek tepkimesi.

Tutulma

Bir gökcisminin ötekinin önünden geçerken, arkadaki gökcisminin ışığını kısmen ya da tümüyle engellemesi.

Tutulum

Dünya çevresinde dönerken, Güneş'in bir yıl içinde gökyüzünde izler gibi göründüğü büyük çember. Tutulum düzlemi, Dünya'nın yörünge düzlemidir.

Ufuk

Ufuk düzlemi. Çevren.

Uranüs Gezegeni

- Büyük gezegenler arasında yer alır.
- Kütlesi, Dünya'nın kütlesinin 14,5 katıdır.
- Bir gaz gezegenidir.
- Dönme ekseninin yörünge düzlemine çok yakın, yani yana eğik olması ile diğer gezegenlerden ayrılır.

Usturlab

Güneş ve yıldızların çevren yüksekliklerini ölçüp buradan zaman hesabı yapmayı sağlayan eski bir gözlem aracı.

Uydu

Bir gökcisminin çekim alanı nedeniyle belli bir yörüngeye oturmuş cisim. Yapay uydular Dünya etrafında dolanır. Ayda Dünya'nın uydusudur.

Uydu Sinyalleri

Uzay araçlarının gönderdiği sinyalleri düzenleyen teknoloji daha sonra uydu televizyonlarındaki ses ve görüntü sinyallerinin düzenlenmesinde kullanılmaktadır. (NASA tarafından geliştirilmiştir.)

Uzaklık Modülü

Bir gök cisminin salt parlaklığı M ile görünen parlaklığı m arasındaki fark; bu fark cismin bizden olan r uzaklığının ölçüsüdür.

Uzaktan Algılama Uyduları

Uzaktan algılama uyduları, önemli kaynakların ve olayların uzaydan görüntülenmesinde kullanılır. Örneğin hayvan göçlerinin izlenmesinde, maden yataklarının tespitinde, hava koşullarından zarar gören tarım ürünlerinin ya da ormanların hangi hızla azaldığının belirlenmesinde kullanılabilir. Uzaktan algılama çevremizin belli bir uzaklıktan incelenmesi ve ölçülmesidir.

Uzanım Açısı

Uzanım. Bir gök cisminin gökyüzünde Güneşe olan açısal uzaklığı.

Uzay

1. Gözlem aletleri ile ulaşılabilen nokta arasındaki varlık alanı başka bir ifade ile bütün gökcisimlerinin bulunduğu, yerin atmosferi dışında kalan boşluk, feza.

2. Bütün gök cisimlerinin bulunduğu boşluktur.

Uzay Araçları ve Yolculuk Bilimi

Uzay araçları ve yolculuk bilimi, uzay araçlarıyla diğer gök cisimlerine yapılan uçuş ve yolculukları konu alır. Bu alandaki en büyük gelişme uzay istasyonlarının hizmete girmesiyle başlamıştır. İnsansız uzay istasyonları arasında, astronomi uyduları, biyolojik uydular, haberleşme uyduları, seyrüsefer uyduları, askerî amaçlı uyduları ve Dünya gözlem uydularını içerir. İnsanlı uzay istasyonları henüz gelişme aşamasındadır. Dünya yörüngesinde dolanan, mevcut insanlı uzay istasyonlarının ötesinde asıl hedef uzay şehirleri denen çok büyük ölçekli uzay istasyonlarının tasarlanması ve inşasıdır.

Uzay Araştırma Uyduları

Uzay araştırma uyduları, uzay sondaları olarak bilinir. Uydular bir yörüngede olan nesneler olarak tanımlanmalarına karşın uzay sondaları güneş sisteminin derinliklerine doğru yol alır. Yine de tasarımları ve işlevleri açısından yörüngeli uydulara benzer.

Uzay Bilimleri

Uzay çalışmaları Dünya atmosferinin dışında insanlı ya da insansız uzay araçları ile yürütülen araştırmalardır. Bu araştırmalarda temel bilimler ve teknolojiden destek alınır. Uzay bilimlerinde bilinmeyenin araştırılmasıyla Dünya dışında insanlığa yararlı olabilecek bilgilere ulaşılabilmektir.

Uzay bilimleri, evreni inceleyen değişik bilim dallarının hepsini birden ifade eder. Astronomi bilimi; matematik, fizik, kimya ve biyoloji gibi temel bilimler ile ilişkili çalışmalarını sürdürür. Dünya ve Dünya atmosferi dışında evrenin geriye kalan kısmı uzay bilimlerinin konusunu içerir. Uzay bilimlerinin alt dalları son yıllarda önemli ölçüde geliştiğinden şimdilerde bu alt dalların hepsi kendi başlarına bir bilim dalı olarak dikkate alınmaktadır. Bu bilim dallarını şöyle sıralayabiliriz:
1. Astronomi
2. Astrofizik
3. Kozmoloji
4. Yıldız Bilimi
5. Dünya Dışı Gezegen Bilimi
6. Astrobiyoloji
7. Uzay Araçları ve Yolculuk Bilimi
8. Uzay Koloni ve Savunma Bilimleri

Uzay Gemisi

Dünya ötesine çıkıp dolaşan uzay aracı.

Uzay Hızı

Bir cismin uzay içinde saniyede aldığı yol.

Diğer Uzay ve Astronomi Terimleri

İlk Sayfa ... 22 23 [24]25 26 ... Son Sayfa

Uzay ve Astronomi Terimleri Sözlüğünde Kayıtlı Terim: 542

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa