Göğüs kafesinin büyük bölümünü kaplayan ve solunum sisteminin temeli olan, sağlı sollu iki tarafta bulunan organ.
Kalp ve solunum sisteminin ön değerlendirmesinde kullanılır.
Yüz, omuzlar, sırt ve göğüsteki yağ bezleriyle ilgili kronik bir deri hastalığıdır. En çok 14-20 yaşlar arasında görülür ve bu hastalığın tipik belirtileri olan siyah noktalar, sivilceler, gençlerin bu en hassas devirlerinde genellikle psikolojik rahatsızlıklara yol açar. Yağ bezlerinin kanalında bir tıkaç oluşur ve bu tıkacın başı sertleşip siyahlaşır. Bazen, kanal tıkalı olduğu halde, bez yağ salgılamaya devam eder ve böylece içi yağ dolu bir kist oluşur. Siyah noktalara tıpta komedon adı verilir.
Gözün optik sisteminin çeşitli uzaklıklara uyum yaparak net görmenin sağlanması.
Açıklamalarıyla 1475 Sağlık-Tıp Terimi
Tedavisi olmayan, sebebi bilinmeyen kalıtsal bir cücelik tipidir. Gövde normal büyüklüte olup, kol ve bacaklar anormal derecede kısa ve baş normalden büyüktür.
Kan veya evlilik yoluyla birbirlerine bağlı olan kimseler.
El ve ayak derisinin iltihaplanması.
Beyin tabanında bulunan hipofiz bezinin ön bölümünün aşırı çalışmasına bağlı bir durumdur. Büyüme tamamlanmadan, kemiklerin uzaması sona ermeden erken çağlarda baş gösterirse gigantism adı verilen dev görünüm oluşur. Bozukluk büyüme çağının bitiminden sonra baş gösterirse, el ve ayakların genişlemesi, çene ve burnun büyümesi ve sesin kalınlaştığı görülür.
Etkinlik, etkin olma durumu, müessiriyet.
Geleneksel Çin tekniğinde iğnesiz akupunktur (acupressure masajı) olarak bilinir. Parmaklar ile vücudun en kilit noktalarına basınç uygulanarak yapılan bir uygulamadır. Bu uygulama kas gevşetip, enerji akışını arttır.
Geleneksel Çin tedavilerindendir. Ucu ince iğneler ile vücuttaki enerji akışını takviye eder ve vücuttaki dengeyi sağlar.
İşitme siniri.
1- Aniden, şiddetli belirtilerle başlayan ve kısa seyir izleyen, kısa süren rahatsızlıklar.
2- Çabuk ilerleyen, Keskin, şiddetli, ağır.
Mikroplara karşı savunma yapan kan hücresi. Lökosit.
Beyaz
Çevremizde bulunan ve vücudumuzda allerjik yanıt oluşturan maddelere "alerjen" denir. Alerjenler vücudumuza solunum sindirim enjeksiyon yani iğne batırılması veya cilde temas ile alınabilmekte ve allerjik tepkilerin ortaya çıkmasına neden olabilmektedirler. Solunum yolu ile alınan alerjenler ev içi ve ev dışı ortamlarda bulunurlar. Ev içi alerjenlere en iyi örnek "ev tozu akarları" ve nemli ortamlarda üremiş olan "küf mantarları"dır. Ev dışı alerjenlere en iyi örnek ise "polenler"dir.
Birtakım yiyecek, ilaç, toz, koku vb.ne hastalık derecesinde gösterilen aşırı tepki.
Alerjik kişilerin özel olarak hangi alerjene karşı reaksiyon verdiğini tespit etmek amacıyla yapılan testlerdir. Alerjik hastalıkların tanısında kullanılan çeşitli alerji testleri vardır. Bunların en sık başvurulan ve en güvenilir olanı cilt testleri olup daha az oranda hastadan kan alınarak da allerji testleri yapılır.
Göz küresinin şeffaf en dış tabakası olan konjonktivanın alerjik nedenli iltihabıdır. Gözde kızarıklık, yanma, sulanma, kaşıntı ve batma hissi eşlik eder.
Meyvelerden üretildiği için meyve asitleri olarak adlandırılır. Cilt bakımında kolaje üretimini uyararak kırışıkların giderilmesine yardımcı olur.
Diğer Sağlık-Tıp Terimleri
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Açıklamalı Sağlık-Tıp Terimleri Sözlüğü