Eğitim Sitesi

Online Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimleri Sözlüğü

Online Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimleri Sözlüğü

Yolluk (Harcırah)

Devlet memurlarının yurtiçinde ya da yurtdışında bir göreve atanmaları, yer değiştirmeleri, geçici bir göreve gönderilmeleri durumunda, yeni ya da geçici görev yerlerine gidebilmeleri ve geçici görevi yürütebilmeleri için ödenen para.

Yosun Patlaması

Su kaynaklarının çeşitli atıklar ve akıntılar yoluyla besleyiciler, özellikle nitratlar ve fosfatlar yönünden zenginleşmesi sonucu içlerindeki su yosunlarının hızla serpilip gelişmesi.

Yönetişim

İyi yönetişim, good governance. Açık ve öngörülebilir bir karar alma sürecinin; profesyonel bir bürokratik yönetimin; eylem ve işlemlerinden sorumlu bir hükümetin; ve kamusal sürece aktif bir şekilde katılımda bulunan sivil toplum ve hukukun üstünlüğünün geçerli olduğu bir düzen.

Yönetmelik

Devlet örgütü içinde bulunan çeşitli kurum ve kuruluşların daha çok kendi iç bünyelerini, kendi alanlarını ilgilendiren ve kendi çalışma yöntemlerini düzenleyen kurallar bütünü.

Yöntem

Nasıl sorusuna cevap veren ve bir amaca göre hazırlanmış araştırma planı.

Yüce Divan

Anayasa Mahkemesi.

Yüksek Hakem Kurulu

Grevin yasak olduğu işyeri ve işletmelerdeki toplu sözleşme görüşmelerinden belirli bir zaman içinde anlaşma sağlanmaması üzerine, toplu sözleşmenin imzalanmasına mutlak anlamda yetkili kuruldur.

Yüksek Katlı Bina

10 kat veya daha yüksek katlı bina.

Zabıt

Tutanak.

Zabıt Defteri

Eski hukukta, tapu sicili gibi kullanılan defter.

Zabıta

Kolluk. Kolluk terimi; kollamak kelimesinden türetilmiştir. Zabıta, zaptiye, inzibat hep aynı kökten türetilmiş birer isimdir. Kolluk, kollama görevini yapan kuruluşa, bazen de o kuruluş adına hareket eden kişiye ad olmaktadır. Genel olarak, kamu düzenini koruma, kollama, suç ve suçluları tespit etme, yakalama ve bu amaçla ilgili kurum ve kuruluşlara yardımcı olma görevlerine kolluk (zabıta) görevleri denilmektedir. Bu genel tanım esas alındığında Kolluk (zabıta) kavramı, yukarıda sayılan görevleri yapan teşkilat veya bu teşkilatta çalışan bu amaçla görevlendirilmiş görevliler için kullanılmaktadır. Kolluk, bir yandan kamu düzenini sağlayan, koruyan yada bozulduğunda eski durumuna getiren yönetsel etkinlikler, diğer yandan da bu tür etkinlikleri yürüten görevliler anlamında kullanılır. Kolluğa zabıta veya polis denir. Genel kolluk gücü olarak polis ve jandarma, özel kolluk gücü olarak da zabıta kavramı kullanılır.

Zabıtname

Tutanak.

Zamanaşımı

Kanunda öngörülen ve belirli koşullar altında geçmekle, bir hakkın kazanılmasını, kaybedilmesini veya bir yükümlülükten kurtulmayı sağlayan süre.

Zarar

Gelir ile gider arasındaki olumsuz fark.

Zemin Etüd Raporu

Her parsel için ayrı ayrı hazırlanan yerel zemin yapısı , yapı özellikleri, depremsellik ve yapıma ilişkin tüm sorunları göz önüne alarak inceleyen, projelendirmeye esas teşkil eden verileri içeren rapor.

Zemin Kat

İmar planı ve yönetmelikte öngörülen kat adedine göre alttaki kattır.

Zeyilname

Daha önce yayınlanmış sözleşme belgeleri üzerinde ekleme, düzeltme ve açıklama yapmak amacıyla, fiyat teklifi almadan önce çıkarılan ihale belgesi eki.

Zilyetlik

Bir şey üzerinde fiili hakimiyet veya bir eşyayı fiili hakimiyet ve kudret alanı içinde bulundurma.

Zimmet Suçu

Kamu görevlisinin görevi nedeniyle zilyedliği kendisine devredilmiş olan veya koruma ve gözetimiyle yükümlü olduğu malı kendisinin veya başkasının zimmetine geçirmesidir. (TCK, m:24)

Zorunlu Sebeplerle Fazla Çalışma

Gerek bir arıza sırasında, gerek bir arızanın mümkün görülmesi halinde yahut makineler veya araç ve gereç için hemen yapılması gerekli acele işlerde, yahut zorlayıcı sebeplerin ortaya çıkmasında, işyerinin normal çalışmasını sağlayacak dereceyi aşmamak kaydıyla işçilerin hepsi veya bir kısmına yaptırılan çalışma.

Diğer Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimleri

İlk Sayfa ... 46 47 48 49 [50]

Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimleri Sözlüğünde Kayıtlı Terim: 1000

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa