Yanlışlanabilirlik İlkesi Nedir? Yanlışlanabilirlik İlkesi Hakkında Kısaca Bilgi

Yanlışlanabilirlik İlkesi Terimi Hakkında Bilgiler

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Yanlışlanabilirlik İlkesi:
Popper'in yanlışlanabilirlik ilkesi basit bir mantıksal çıkarıma dayanır. Bir önermeyi deneylerle doğrulayamayız. Bunun için sonsuz sayıda deney yapmamız gerekir. Önermemizi deneylerle ne kadar doğruladığımızı iddia edersek edelim, bu hiçbir zaman önermenin kanıtlandığı anlamına gelmez. Çünkü, önermeyi yanlışlayacak bir olguyla karşılaşma ihtimali her zaman vardır. Sonsuz sayıda deney yapamayacağımıza göre tümevarım geçersizdir (Kutluer, 1985 akt. Türkdoğan, 2000).

 

Benzer Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri:

Güdü: 1- Organizmanın, gereksinimini karşılamak üzere bir davranışı yapmaya istekli duruma gelmesidir. 2- Bir gereksinimi ve hedefe yönelik olan davranış

Açık-Seçiklik: Bulanık olmama, kolayca anlaşılabilir olma

Cemaat: Kan bağıyla bir araya gelmiş, uzmanlaşmanın olmadığı, dayanışma esaslı insan grupları.

Dedüksiyon(Tümdengelim): Genelden özele, tümelden tikele,külliden cüziye,bütünden parçaya doğru yapılan akıl yürütme veya çıkarım.

Ara Mal: Üretim mallarının tüketim malı haline dönüştürülürken aldığı yeni biçim ara maldır. Örneğin, un, buğdaydan ekmek elde etme sürecinde ara maldır. Ara m

Nesne (obje): Karşımızda bulunan şey. Öznenin, insan bilincinin kendisine yöneldiği unsur. Süjenin karşıtı olan, düşünceye konu olan şey, bilinen.