Tümevarım (Endüsksiyon) Nedir? Tümevarım (Endüsksiyon) Hakkında Kısaca Bilgi

Tümevarım (Endüsksiyon) Terimi Hakkında Bilgiler

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Tümevarım (Endüsksiyon):
Zihnin tek tek olgularla ilgili yargılardan hareket ederek genel sonuçlara ulaşmasıdır. Örnek : "Ali, Ayşe, John, Brigitte insandır ve ölümlüdür." O halde, bütün insanlar, ölümlüdür. Tümevarımın doğruluk değeri olasılıklıdır. Yukarıdaki örnekte sonuç doğru olduğu halde, "Ali, Ayşe, John, Brigitte insandır ve sarı saçlıdır." " O halde, bütün insanlar sarı saçlıdır akıl yürütmesinde sonuç yanlıştır."

 

Benzer Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri:

Moralite (Ahlaklılık): Bir insanın iyi ve kötü açısından davranış biçimleri ve ahlaki düşünüşü. Ahlaki kurallar ile uyum içinde olma.

Deizm: 1. Tanrı'nın evreni kendi yasalarına göre işleyen bir düzen olarak yarattığını savunur. Ancak yaratan ve düzeni kuran Tanrı'nın, evreni kendi başına b

Yetersiz Uyarılma: Organizmanın alıştığı düzeyin altında uyarıcı ile karşı karşıya kalması sonucu fizyolojik ve psikolojik anlamda çevreye uyum gücünü yitirmesidir.

Unsur: Birleşik bir şeyi oluşturan basit şeylerden her biri, öge.

Pekiştirme: Koşullu tepkinin sönmemesi için koşullu tepkiyi oluşturan uyarıcının tekrarlanması.

Ahlak Felsefesi: Ahlakın ne olduğunu, ahlaki davranışın nasıl oluştuğunu, insan davranışlarının temellerini, iyi ve kötü eylemlerin nedenlerini, ahlaki eylemlerin ama