Deizm Nedir? Deizm Hakkında Kısaca Bilgi

Deizm Terimi Hakkında Bilgiler

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Deizm:
1. Tanrı'nın evreni kendi yasalarına göre işleyen bir düzen olarak yarattığını savunur. Ancak yaratan ve düzeni kuran Tanrı'nın, evreni kendi başına bıraktığını kabul eder. Bu yüzden deizm, dinsel dogma ve ilkelerin varlığını kabul etmez. Deizm'e göre Tanrı'nın vahiy, mucize gibi kanıtlara gereksinimi yoktur.

2. Yaradancılık. Tanrı'nın varlığını reddeden ateizmin tersine, bir Tanrı'nın varoluşunu öne süren, fakat dini ortodoksiyi tanımlayan teizmden önemli ölçüde farklılık gösteren, söz gelimi mucizeleri ve vahyi reddeden, akılcı Tanrı anlayışı.

 

Benzer Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri:

Bürokrat: Devlet kurumlarında çalışan üst düzey yönetici.

Entegre: Bütünleşmiş.

Teoloji (erekbilim): Evren bir ereğe göre oluşmuştur. Genelde, Tanrı'nın evreni bilinçli ve planlı bir biçimde yarattığını savunan bir görüştür.

Biçimcilik (formalizm): Şekli, biçimi özden üstün tutan, parçanın bilgisine karşı bütünsel şeklin bilgisini temel alan öğretilerin genel adı.

Öznelcilik(Subjektiflik): Ferdin merkeze alınması.Bireysel olan.Bireye ait olan fikir.Fikrin işe karışması.

Hazcılık (hedonizm): 1- Yaşamda gerçekten ve bizzat kendisi için istenen tek şeyin, ahlak alanındaki en yüksek değer, nihai ve en yüksek iyinin haz olduğunu savunan öğreti