Trigliserid Nedir? Trigliserid Hakkında Kısaca Bilgi

Trigliserid Terimi Hakkında Bilgiler

Beslenme ve Diyet Terimi Olarak Trigliserid:
Yağın kimyasal yapısı. Üç molekül yağ asidinin, bir molekül gliserol ile yaptığı ester.

 

Sağlık-Tıp Terimi Olarak Trigliserid:
Trigliserid, besinlerden alınan enerjinin vücudumuzdaki hücrelere taşınmasında görevli kolesterol benzeri bir yağdır. Yüksek trigliserid seviyesi, yüksek kalp hastalığı riski anlamına gelir. HDL, trigliserid ile yakından ilgilidir. Trigliserid seviyesi yüksek olan insanlarda, HDL seviyesinin düşük ve kandaki pıhtılaşma oranının ise yüksek olduğu görülür. Harvard Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma sonucu; HDL ve trigliserid seviyelerinin birbirlerine olan etkileri incelenmiş ve araştırma sonucuna göre, tek başına trigliserid seviyesinin yüksek oluşunun, kalp krizi riskini üç kat artırdığı tespit edilmiş. HDL ve trigliserid arasındaki oran arttıkça kalp krizine yakalanma oranının 16 katına kadar çıktığı da gözlemlenmiş. HDL ve trigliserid arasındaki oran, hayati önem taşıdığından mutlaka dikkate alınması gerekir. HDL ve trigliserid arasındaki oran 2 olmalıdır. (Bu oranı, trigliseridi HDL seviyesine bölerek bulabilirsiniz.)

 

Benzer Beslenme ve Diyet Terimleri:

Elektrolit: Gövde sıvılarında bulunan ( - ) ve ( + ) elektrik yüklü iyonlar.

Karbonat: Sodyum bikarbonat, yemek sodası, kabartma tozu.

Miyane: Eşit miktarda un ve yağın pembe renkte kavurması.

Adipoz Doku: Hücreler yağ depolamak için uyum yapmışlardır. Bu hücreler, özellikle deri altına bazı organların çevresine ve vücudun her yanına dağılmıştır.

Sitrüs: Limon, lime gibi meyveler.

B6 Vitamini: Protein mekanizması, sinir sistemi ve bağışıklık sisteminin çalışmasında son derece önemlidir. Hormonlar ve kandaki alyuvar hücrelerinin sentezinde de