Tahakkuk Esası Nedir? Tahakkuk Esası Hakkında Kısaca Bilgi

Tahakkuk Esası Terimi Hakkında Bilgiler

Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimi Olarak Tahakkuk Esası:
1) Bir ekonomik değerin yaratıldığında, başka bir şekle dönüştürüldüğünde, mübadeleye konu edildiğinde, el değiştirdiğinde veya yok olduğunda muhasebeleştirilmesi. 2) Filli üretim ve ödeme tarihlerine bakılmaksızın gelir ve giderlerin, bir ay veya yıl gibi meydana geldikleri belli bir döneme ait oldukları kabul edilip, elde edilen varlıklarla birlikte meydana geldikleri tarihte kayıtlara alınması yöntemi.

 

Benzer Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimleri:

Mevcut Teşekkül: Bir yapı adasında inşa edildiği tarihte, yürürlükte olan hükümlere uygun olarak yapılmış olup da, halen o yerde uygulanması gereken plân ve mevzuat hü

Bütçe Çağrısı: Belediye bütçesinin hazırlanması için, belediye birimlerinin kendi dairelerinin gider bütçelerini hazırlamaları için yapılan çağrı.

Şehirleşme: Özellikle sanayinin gelişmesi sonucu nüfusun şehirlerde toplanması ve şehir alanlarının genişlemesi süreci. Kentleşme.

Hukuk Devleti: Başta yaşamak olmak üzere, bir devletin vatandaşlarının tüm haklarını hukuki güvence altına almış olması.

Kalite Güvencesi: Ürün ve hizmetin kalite açısından yeterli güveni sağlayabilmesi için gerekli olan planlı ve sistematik faaliyetler bütünü.

Şeffaflık: Şeffaflık, açıklık, gün ışığında yönetim. Şeffaflığın temeli ilgili olan herkesin gereksinim duyduğu bilgiye erişebilmesinin sağlanmasıdır. Bkz. Bilgi